Hlavní obsah

Ostrava schválila výraznou regulaci hazardu

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava

Po téměř čtyřech letech příprav má Ostrava schválenou vyhlášku, která ve městě bude od 1. ledna 2017 výrazně regulovat hazardní hry. Ve středu její novou podobu, která respektuje názory všech 23 městských obvodů, schválili zastupitelé.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Dosud byly v Ostravě hazardní hry celoplošně zakázány jen v Polance nad Odrou a v Moravské Ostravě a Přívoze, kde byla povolena pouze kasina. Zastupitelé ve středu schválili, že se k nim přidá Poruba, Slezská Ostrava, Ostrava-Jih, Vítkovice, Svinov, Třebovice, Hrabová, Hošťálkovice, Nová Ves, Plesná, Proskovice a Mariánské Hory, kde mají stejně jako v centrálním obvodu výjimku kasina,“ sdělil během jednání zastupitelstva ostravský primátor Tomáš Macura (ANO).

Dále dodal, že v ostatních obvodech celoplošný zákaz nepožadují, ale spíše prosazují zachování současného stavu s tím, že nedojde k dalšímu rozšiřování hazardu.

Město přijde ročně o 260 miliónů korun.

Na konci letošního června bylo podle radnice na území města v provozu 3100 herních zařízení. Schválenou regulací by mělo být postiženo 85 procent z uvedeného počtu přístrojů. V odpovídajícím poměru by se snížil také příjem z hazardu do rozpočtu města, který v současné době představuje zhruba 260 miliónů korun ročně.

Podle náměstka primátora Kamila Bednáře (ČSSD) by se chybějící peníze měly najít například tak, že se sloučí městské organizace se stejným předmětem činnosti.

Komunisté chtěli úplný zákaz hazardu v Ostravě

Na středečním zastupitelstvu padl i návrh opoziční KSČM na zákaz hazardu na celém území města. Zastupitelé ho ale neschválili. K zastupitelstvu navíc promluvili i zástupci provozovatelů loterijních zařízení. Vedení města upozornili na problém rozvoje černého trhu v návaznosti na výraznou regulaci herních přístrojů. Navrhovali, aby bylo nabytí účinnosti vyhlášky vázáno na výsledek mezinárodní arbitráže, kterou podaly společnosti nesouhlasící se způsobem regulace v Česku.

Zástupci ostravských radnic jsou však s výraznější regulací hazardu spokojeni. „Můžeme zachránit další generace před patologickým hráčstvím. Věříme, že se sníží i kriminalita,“ reagovali starostové některých obvodů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám