Hlavní obsah

Vláda schválila vznik chráněné oblasti Brdy

• Aktualizováno
Novinky, zpe, jas

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) v pondělí schválil vznik Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Brdy, která by měla vzniknout na místě nynějšího vojenského újezdu. Ten zanikne na konci letošního roku.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Zalesněný pohled ze zříceniny hradu Valdek, který leží uvnitř nynějšího výcvikového prostoru.

Článek

CHKO Brdy bude mít rozlohu 345 kilometrů čtverečních. Většinu území tvoří lesy, ale nacházejí se v ní i významná paleontologická naleziště či skalní moře.

Oblast bude rozdělena do čtyř zón, přičemž v první zóně, nejpřísněji chráněné, bude platit zákaz používání biocidů, hnojení pozemků, těžby nerostů či terénních úprav.

Ministerstvo životního prostředí mělo rozpor s ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO), které trvalo na tom, aby z CHKO bylo vyčleněno ložisko zlata na území Petráškovy hory a Vacíkov. Lokalita nakonec bude podle usnesení součástí CHKO.

Trasy budou během pár měsíců

Klub českých turistů počítá, že od počátku příštího roku začne v nové CHKO se značením tras pro výletníky. Všechny budou moci být vyznačeny až poté, co ministerstvo obrany určí hranice posádkového cvičiště Jince a jeho ochranného pásma, které doposud nebylo vyčištěno pyrotechniky. To by se mělo stát do roku 2017.

„Ukázalo se, že turistické značky bude možno Klubem českých turistů připravovat od 1. ledna. Mělo by to být hotovo podle klimatických podmínek během několika měsíců. Do části území budou lidé moci už od ledna,“ očekává ministr životního prostředí Richard Brabec.

Reklama

Výběr článků

Načítám