Hlavní obsah

Vymáhejte po Bémovi a spol. 160 miliónů za opencard, žádají piráti

– Praha
Novinky, jas

Piráti zasedající na pražském magistrátu v úterý vyzvali radní, aby podali žalobu na bývalého primátora Pavla Béma (ODS) a tehdejší radu města kvůli projektu Opencard. Piráti tvrdí, že Bém a jeho náměstek Petr Hulinský (ČSSD) uvedli zastupitelstvo v omyl tvrzením, že projekt bude ziskový, byť to podle pirátů bylo „zjevně nereálné”.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Bém a Hulinský měli zamlčet některé podklady a zastupitelům naopak předložili materiály, podle nichž měl projekt do roku 2015 vygenerovat přes miliardu korun zisku.

„Slib zisku byl postaven na předpokladu pravidelného obrovského poplatku cca 1530 korun na občana za dvouroční životní cyklus karty, který by město muselo vybírat od občanů. Zastupitelé schvalovali projekt v přesvědčení, že bude ziskový,” upozornili piráti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na oba politiky kvůli tomu podali piráti u pražského státního zastupitelství trestní oznámení, neboť se podle nich mohli dopustit podvodu.

Další peníze od Haguessu

„Jmenovaní také porušili povinnost jednat svědomitě. Hlavní město Praha by po nich mělo škodu ve výši 160 miliónů korun vymáhat v občanskoprávním řízení,” navrhují piráti.

Dalších 80 miliónů korun by město mělo vymáhat po společnosti Haguess, které tehdy rada města přidělila zakázku na vybudování kartového centra. Piráti tvrdí, že přidělení zakázky bylo „porušením povinností při správě městského majetku”, neboť se firma měla podílet na podobě zadávací dokumentace.

Stávající vedení města piráti upozornili, že za osm měsíců bude celá záležitost promlčena.

Opencard přišla na cca 1,75 miliardy korun a především jako tramvajenku ji využívá 1,2 miliónu lidí.

Anketa

Měla by Praha vymáhat po exprimátorovi Bémovi milióny za opencard?
Ano
98,2 %
Ne
1,8 %
Celkem hlasovalo 2788 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám