Hlavní obsah

Riziko infekčních nemocí kvůli přílivu migrantů bude řešit expertní tým

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kvůli přílivu běženců do Evropy, s nímž by mohlo být spojeno i vyšší riziko šíření nakažlivých chorob, sestaví ministerstvo zdravotnictví, speciální tým pro ochranu obyvatel před infekčními nemocemi. Podle ministra Svatopluka Němečka (ČSSD) v něm budou experti na infekční nemoci, bezpečnostní otázky i na problematiku migrace.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ministr zdůraznil, že občanům aktuálně žádná rizika nehrozí, s ohledem na možná rizika je však na místě prevence.

Ministerstvo uvedlo, že  patrně největší riziko představuje tuberkulóza. Potenciální hrozbu představuje též dětská obrana, která se vyskytuje například v Nigérii, Pákistánu a Afghánistánu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Migranti mohou být i přenašeči infekcí, které se již běžně vyskytují v Evropě, jako je například meningokoková meningitida,“ dodal resort s tím, že v místech kumulace běženců s nízkou úrovní osobní hygieny by mohlo dojít i ke vzniku epidemií.

Opatření již běží několik týdnů

„Jsme si vědomi všech popsaných rizik a na potřebných opatřeních budeme samozřejmě intenzivně spolupracovat s ministerstvem vnitra, v jehož správě jsou zařízení dočasného pobytu uprchlíků,“ tvrdí Němeček.

Situaci již několik týdnů monitoruje tým hlavního hygienika, který dostává informace o situaci v okolních státech. Na jejich základě fungují i preventivní opatření při vstupním vyšetření uprchlíků.

Choroby, na něž ministerstvo upozorňuje

Tuberkulóza

Onemocnění způsobené bakterií, ročně na ni ve světě zemře přes milión lidí. Nejčastěji plicní, objevují se ale i jiné formy, například kostní, tuberkulóza močových či trávicích cest.

Dětská obrna

Infekční nemoc způsobená poliovirem. V případě postižení nervového systému může způsobit ochrnutí. V Československu vymýcena již v roce 1960.

Meningokoková meningitida

Meningokokové onemocnění probíhající formou zánětu mozkových blan nebo formou horečnatého onemocnění. Zhruba 9 až 12 procent nemocných na infekci umírá a velká většina přeživších si sebou nese trvalé postižení.

Reklama

Výběr článků

Načítám