Hlavní obsah

Pražské letiště má 30 nových detektorů, výbušninu odhalí za pár sekund

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražské Letiště Václava Havla využívá od září nové detekční zařízení. Během několika sekund dokáže z oblečení nebo těla pasažérů odhalit stopy po výbušninách. Letiště pořídilo celkem 30 detektorů, s nimiž se cestující potkají u odletové kontroly.

Pražské letiště zvýšilo kontrolu při odbavování, má nové detektory výbušninVideo: Novinky

 
Článek

Detektory jsou schopné do značné míry nahradit mnohdy nepříjemné osobní prohlídky.

„Během bezpečnostní procedury na letišti bývá cestujícím při namátkové kontrole pomocí stěru odebrán vzorek z oblečení nebo části těla - například z rukou. Ten je následně vložen do přístroje a ten vyhodnotí, zda cestující v uplynulých dnech manipuloval s výbušninou,“ vysvětluje princip fungování detektoru mluvčí Letiště Praha Marika Janoušková.

V minulosti se používala ve větší míře kontrola pohmatem. Cestující tak procházel klasickou fyzickou kontrolou. Někteří tento způsob kontroly mohli vnímat jako omezování osobního prostoru, navíc byl časově náročnější.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Od začátku září pomáhají s kontrolou cestujících na pražském Letišti Václava Havla detektory výbušnin.

„V současné době je to řešení, které je příjemnější, efektivnější z hlediska bezpečnosti a samozřejmě rychlejší. Celá procedura trvá přibližně do 20 vteřin,“ doplnila Janoušková.

V případě identifikace rizikového cestujícího začne detektor houkat a na displeji se rozsvítí alarm. Poté následuje bezpečnostní procedura, kdy se zjišťuje, zda je tento cestující opravdu nebezpečný či nikoliv. Od září bylo zaznamenáno již několik případů, kdy detektor vyhodnotil cestujícího jako rizikového. V žádném z nich se však toto riziko nepotvrdilo.

Podle mluvčí v takovémto případě není složité prokázat, že podezřelý cestující s výbušnými materiály manipuloval oprávněně a tito lidé zpravidla už dopředu pracovníky ostrahy informují. Podobné to může být například i s lékárníky, na které reagují psi cvičení na drogy, dodala mluvčí.

Nákup detektorů vyšel na zhruba 30 miliónů korun. Zvýšení efektivity bezpečnostních kontrol na letišti požadovala Evropská unie. Letiště plánuje pořídit ještě dalších devět přístrojů.

Reklama

Výběr článků

Načítám