Hlavní obsah

Sobotka kritizoval plán rozšířit plynovod Nord Stream

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) kritizoval dohodu ruského Gazpromu a jeho západních partnerů o rozšíření plynovodu Nord Stream. Plán podle něho destabilizuje Ukrajinu. Sobotka nerozumí mlčení Evropské komise, o záležitosti očekává debatu na nejbližším evropském summitu. Premiér v souvislosti s dohodou v nedělních Otázkách Václava Moravce České televize připomněl protiruské sankce kvůli ukrajinské krizi.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka během pořadu České televize Otázky Václava Moravce

Článek

"Firmy se dohodly na tom, že se sníží strategický charakter Ukrajiny, sníží se příjmy ukrajinského rozpočtu z tranzitu plynu," řekl Sobotka a připomněl, že se obchází i Slovensko.

Pochybuje v této souvislosti o evropské solidaritě, když EU se dohodla kvůli postupu Ruska vůči Ukrajině na sankcích vůči Moskvě. "Postoj Evropské komise je do značné míry nesrozumitelný, pokud Evropská komise k takovému kroku (dohodě plynárenských firem) mlčí a nekritizuje ho," dodal Sobotka.

Předseda opoziční KSČM Vojtěch Filip pokládá dohodu i za destabilizaci Česka, které rovněž dostává peníze za tranzit plynu z Ruska na západ. "Chtějí potopit nejen Ukrajinu, ale i nás," uvedl Filip. Hrozí podle něho to, že Česko bude platit tranzitní poplatky Německu.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka, moderátor Václav Moravec a předseda KSČM Vojtěch Filip během pořadu České televize Otázky Václava Moravce

Společnost Gazprom a její evropští partneři podepsali akcionářskou dohodu o plánovaném rozšíření plynovodu Nord Stream počátkem září. Plynovod vede po dně Baltského moře do Německa a tím přivádí plyn i do střední a západní Evropy. Podmořský projekt je od samého počátku veden zájmem Ruska na tom, aby byl nezávislý na tranzitu suroviny přes Ukrajinu.

Sobotka a Filip se ale neshodli v pohledu na asociační dohodu mezi EU a Ukrajinou, kterou má česká Sněmovna schvalovat příští čtvrtek. Dohoda podle premiéra povede ke stabilizaci Ukrajiny, neboť zahrnuje zavádění standardů demokratického právního státu včetně svobodné soutěže politických stran a dodržování lidských práv.

Filip tvrdí, že současné ukrajinské vedení porušuje všechny principy, na kterých je postavena Evropská unie. Mluvil mimo jiné o vyznávání fašistické ideologie a represích vůči tamní komunistické straně. "Pokud chtějí asociační dohodu, měli by se podle ní začít chovat," uvedl Filip.

Schválení dohody je podle Sobotky jednou z koaličních priorit. Ve Sněmovně se pro ni najde dostatečný počet hlasů, problém spíše tkví v možných dalších průtazích rozhodování. Senát podpořil ratifikaci smlouvy už loni v prosinci.

Reklama

Související články

Ukrajina přestala odebírat ruský plyn

Ukrajina přestala ve středu odebírat ruský zemní plyn, dál přes ni ale proudí surovina určená pro země EU. Země se s ruským koncernem Gazprom snažila dohodnout...

Výběr článků

Načítám