Hlavní obsah

Babiš zaskočil obranu, nepřidá jí tolik

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Generální štáb i poslanci branného výboru jsou v šoku, že ministerstvo financí navzdory koaliční dohodě nechce v příštích letech výrazně navýšit branný rozpočet. Ekonomický náměstek obrany Pavel Beran ve výboru včera řekl, že finance chtějí v příštích letech na armádu dát o 12 miliard korun méně, než kolik by armáda potřebovala. Nižší přírůstek peněz by znemožnil masivnější nábor branců.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš na jednání vlády

Článek

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) řekl, že pokud se mu nepodaří přesvědčit stranického šéfa Andreje Babiše, budou ohroženy větší nákupy, např. pořízení až šestnácti vrtulníků za téměř deset miliard.

Stropnický chápe, že Babiš nechce slibovat dopředu velké navýšení, ale doufá, že pochopí potřebu velké nákupy plánovat s předstihem. „Věřím, že se nám ho podaří přesvědčit,“ uvedl.

Ohrožen nábor nováčků

Náčelník generálního štábu Josef Bednář jako příklad uvedl, že by byl ohrožen vyšší nábor nováčků. Armáda totiž chce v příštích třech letech nabrat až pět tisíc vojáků. A každá tisícovka příslušníků vyjde resort ročně na miliardu.

Ministerstvo financí armádě chce příští rok dát 47,48 miliardy, vojáci by potřebovali o asi půl miliardy víc. V roce 2017 by Babiš poslal obraně 49,66 miliardy, ta ale počítala s 53,73 miliardy. Pro rok 2018 by chtěla obrana 60,56 miliardy, ale podle výhledu financí by měla dostat jen 52,93 miliardy.

Vládní strany se přitom zavázaly, že se v příštích pěti letech zvýší podíl obranného rozpočtu na HDP z jednoho procenta na 1,4 procenta. Což znamená při dnešním až čtyřprocentním růstu zvýšit z letošních 43 miliard až na 70 miliard v roce 2020.

Nové informace o návrhu rozpočtu poslance pobouřily. Podle místopředsedy výboru Ivana Gabala (KDU-ČSL) je nepředstavitelné, aby vláda dohodu nerespektovala. „Tu dohodu podepsal i pan ministr financí Babiš,“ uvedl Gabal. Výbor se proto usnesl, aby vláda situaci rychle vyřešila.

Každý záložák svou zbraň

Branný výbor ve čtvrtek řešil také situaci okolo aktivních záloh. Podle náčelníka štábu se snaží získat pro službu v zálohách co nejvíc lidí, a proto chystají např. společné cvičení s profesionálními vojáky nebo to, že každý záložák bude mít svoji vlastní zbraň.

„K vojákovi patří zbraň,“ uvedl Bečvář. Podle něj řeší, kde budou zbraně pro záložáky skladovat. „Aby v případě povolání aktivní zálohy jsme nemuseli řešit, jak rychle zbraně sehnat, ale aby ten záložák hned věděl, kde má zbraň nebo přilbu,“ uvedl.

Podle Bečváře by chtěli zlepšit výstroj i výzbroj záložáků. „Někdy mi přišlo, že ten materiál už není úplně využitelný, a proto jim budeme chtít dát materiál, který bude současné generace,“ dodal náčelník.

Nyní je kolem 1200 rezervistů, obrana by jejich počet chtěla zvýšit na pět tisíc. Zájem lidí je podle generála dobrý, protože třeba letos na jaře se přihlásilo 350 zájemců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám