Hlavní obsah

Potrubí v Unipetrolu je zabezpečené, silnice mezi Mostem a Litvínovem se otevře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litvínov

Hasiči společně s techniky dokončili zabezpečení poškozeného potrubí v chemičce Unipetrol v Záluží u Litvínova, na začátku příštího týdne by mělo začít vyšetřování příčin čtvrtečního požáru. Silnici I/27 z Mostu do Litvínova, uzavřenou kvůli požáru, policie zprůjezdní v neděli o půlnoci, zatím jen pro auta.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Dým valící se z Unipetrolu

Článek

Po večerním jednání krizového štábu to řekla krajská policejní mluvčí Alena Bartošová. Ohni v chemičce předcházel mohutný výbuch.

Více než pětikilometrový úsek silnice, který vede přímo středem Chemparku, byl zavřený nejprve kvůli zásahu hasičů, později především z preventivních důvodů. „Poslední úsek silnice I/27 bude od půlnoci zprovozněn pouze pro silniční dopravu. Tramvajovou dopravu budou i nadále nahrazovat autobusy,” řekla Bartošová. Podle dopravního podniku jezdí spoje každých 30 minut.

V pondělí začne vyšetřování

Požár hasiči definitivně zlikvidovali v sobotu, specialisté později opravovali poškozené potrubí. „Dokončili jsme společně zabezpečení poškozeného potrubí. Hasiči ještě kontrolují bývalá požářiště,” řekl mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda. Měření podle něj neprokázalo v ovzduší žádné škodliviny. Vyšetřování příčin požáru by mělo začít v pondělí. Pracovat na něm bude jak policie, tak specialisté firmy. Na začátku týdne by mohla mít společnost i první odhady, jak velké škody oheň způsobil.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry chemičky krátce po výbuchuVideo: Pro Novinky M.A., Novinky

Chempark v Záluží prozatím dál funguje v minimálním provozu. Petrochemický provoz zůstává zcela odstavený, v minimálním provozu je podle Dudy rafinerie a výroba agrochemikálií.

Rozsáhlý požár zasáhl propylenovou jednotku ve čtvrtek ráno, předcházel mu mohutný výbuch. Na místě zasahovalo 42 jednotek hasičů z celého Ústeckého kraje. Oheň dostali hasiči pod kontrolu po několika hodinách, pak nechávali řízeně vyhořet zbytky látek.

Skupina Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. Od roku 2005 je součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. V letošním prvním pololetí vykázal Unipetrol čistý zisk 5,27 miliardy Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám