Hlavní obsah

V litvínovském Unipetrolu po dvou explozích vypukl požár

Novinky, ČTK, ok, tov
Litvínov
Aktualizováno

Hasiči od čtvrtečního rána zasahují v továrně Unipetrol v Litvínově, kde po dvou explozích hoří. Lehce se zranilo pět lidí včetně čtyř hasičů, evakuováno bylo asi 1000 lidí. Před polednem byl vyhlášen zvláštní stupeň poplachu, protože hrozily další výbuchy. Po 14. hodině dostali hasiči požár pod kontrolu, jedovaté látky podle firmy do vzduchu neunikly.

Záběry z okolí litvínovské chemičkyVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„K požáru v areálu podniku Unipetrol vyjelo před devátou hodinou sedm hasičských jednotek,“ informoval mluvčí hasičů Lukáš Marvan s tím, že během dopoledne jim přijíždějí na pomoc další jednotky z Ústeckého kraje.

Požár už se podle mluvčího nešíří, hasiči ohnisko chladí proudy vody, lidé i technika zatím postačují. Uvedl také, že nikdo se nepohřešuje. Podle některých prvotních informacích z místa se pohřešovala jedna laborantka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Karel Otcovský, Právo

Dým valící se z Unipetrolu

Také mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda tyto informace popřel. „Podle mých informací nikoho ze zaměstnanců nepostrádáme,“ řekl. Podle zpravodajky ČTK už je nad místem vidět jen jeden sloupec dýmu, zatímco na začátku byly patrné dva.

"Na místě jsme ošetřili čtyři hasiče po celkovém kolapsu. Ošetřovali jsme také řidiče kamiónu ze stáčírny benzínu, který zřejmě tlakovou vlnou při výbuchu utrpěl poranění ucha," uvedl mluvčí ústecké záchranné služby Petr Bureš.

Foto: čtenář Novinek

Požár Unipetrolu zachycený jedním ze čtenářů

Policie vyklidila areál chemičky v Záluží i jeho okolí v okruhu jednoho kilometru. Opakovaně byla uzavřena silnice I/27 mezi Litvínovem a Mostem a další komunikace v okolí, mezi Litvínovem a Mostem nejezdí ani tramvaje. Obě města svolala na dnešek zasedání svých bezpečnostních rad.

"Veškerá petrochemická výroba v Litvínově byla z preventivních důvodů odstavena. Byli evakuováni skoro všichni zaměstnanci, na místě zůstali pouze lidé, jejichž přítomnost je nutná k odstavení jednotek," dodal Duda. Pravděpodobně již dnes firma aspoň rámcově vyčíslí dopady odstavení výroby podniku.

Plameny šlehaly nad věže

Havárii popsalo město Litvínov na své stránce. „Došlo na etylenové jednotce v Unipetrolu k výpadku chladicího okruhu propylenu a následně k výbuchu zařízení s následným požárem. Přebytečná produkce je spalována na polních pochodních,“ uvedlo město.

Město dále upozornilo občany zasažené kouřem, aby nevětrali a nechodili ven. „Přímé ohrožení občanům v okolních městech nehrozí,“ napsalo město na svém webu.

„Silný výbuch otřásl osmiposchoďovou administrativní budovou, která je od místa vzdálená asi 300 metrů. Celá administrativní budova a výrobna Petrochemie byly ihned evakuovány. Plameny pod tlakem šlehaly do výšky nad místní chladicí věže, což je kolem 100 metrů nad zemí,“ napsal redakci čtenář, který výbuch viděl.

Foto: Marek Kulhavý, Novinky

V litvínovském Unipetrolu po dvou explozích vypukl požár

V chemičce se vyrábí polyethylen a polypropylen. To jsou prvotní suroviny pro výrobu plastů – například hraček, víček lahví, plastových výrobků do aut. Továrnu produkt opouští v podobě granulí, plasty z nich vyrábějí ve svých továrnách odběratelé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám