Hlavní obsah

Charita politiků: Dobrá vůle, nebo vypočítavost?

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sbírka vyhlášená pro zraněného strojvůdce po neštěstí ve Studénce nenechala mnoho lidí chladnými. Na kontě se sešlo už 2,5 miliónu korun. Peníze posílali také politici, ví se to třeba o ministru financí Andreji Babišovi či šéfovi resortu dopravy Danu Ťokovi.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jenže nakolik je to dobrá vůle a nakolik vypočítavost, je podle odborníků těžké soudit. Shodují se ale v tom, že ať už k tomu politiky vedou jakékoli pohnutky, je správné, když „pustí chlup“.

Hnutí ANO se Babišovou štědrostí pochlubilo na svém facebookovém profilu, kde sdílelo příspěvek uživatele Zdeňka Šikla.

Ten napsal: „Před malou chvílí jsem obdržel ověřenou informaci, že jeden ze členů naší ‚slavné‘ vlády – můžete hádat 3x který, ale Sobotka to nebyl (alespoň mi o jeho případné ,dobročinnosti‘ není do této chvíle nic známo), poukázal na účet těžce zraněného strojvůdce z nedávné zbytečné tragédie ve Studénce částku 200 tisíc Kč. Děkujeme, pane ministře Babiši, že jste nejen špičkový politik, ale i člověk se srdcem na pravém místě.“

Když někdo dělá charitu, tak by se tím neměl chlubit a měl by to dělat soukromě, i když je to politik.
Jiří Pehe, politolog

Přitom kolega zraněného strojvůdce Václav Sosna Právu sdělil, že sbírka je anonymní.

Lídr ANO potvrdil, že 200 tisíc strojvůdci na účet poslal. Podle něj o darech většinou rozhoduje rada Nadace Agrofert. „V jednotlivých případech to doporučuji sám, a pokud mi rada nevyhoví, občas to platí žena z mého účtu,“ sdělil Právu Babiš.

Také ministr dopravy Dan Ťok (za ANO), který se po nehodě takříkajíc střelil do nohy nešťastným příspěvkem na Twitteru, který poté smazal, již odeslal strojvůdci slíbené peníze na účet. „Poslal jsem je už minulý týden a bylo to oněch avizovaných 50 tisíc,“ uvedl pro Právo.

Obtížná kritika

Politolog Jiří Pehe příspěvky politiků na charitu podporuje. Myslí si ale, že by svoji dobročinnost nemuseli přetřásat na veřejnosti. „Když někdo dělá charitu, tak by se tím neměl chlubit a měl by to dělat soukromě, i když je to politik. Jinak to vypadá jako druh politické propagace. A pokud se to ještě zneužívá k sebepropagaci nebo propagaci vlastního politického hnutí, tak to celý noblesní záměr poškozuje – jako v případě facebookového příspěvku, který na svých stránkách zveřejnilo ANO,“ řekl Právu.

Politologovi Janu Burešovi je fakt, že někteří politici přispívají na charitu, sympatický. „Vždy platí, že to dělají proto, aby se zviditelnili a byli populárnější. Proto to musejí zveřejňovat – normální smrtelník peníze pošle a nemluví o tom,“ podotkl.

Podle politologa může Babiš peníze na charitu posílat i z toho důvodu, aby přebil kritiku o střetu zájmů, která se na něj valí. „Lidé třeba vnímají, že jeho firmy dostávají státní zakázky, nebo třeba mají pocit, že zneužívá svou vládní funkci, ale na druhou stranu mohou ocenit, že dá 200 tisíc zraněnému strojvůdci,“ uvedl.

Bureš dodal, že příspěvky na charitu se do jisté míry očekávají od všech celostátních politiků, jelikož mají nadstandardní příjmy. Podle něj, i kdyby politici nedávali na charitu z dobrosrdečnosti, ale z vypočítavosti, je nelze kritizovat. „Těžko jim můžeme vyčítat populismus, když pošlou peníze na dobročinné účely,“ dodal.

V USA posílají i milióny dolarů

Zatímco v Česku politici na dobročinné účely posílají spíše menší částky, v USA někteří prezidenti dali na dobročinné účely i milióny dolarů. Například Barack Obama věnoval na charitu 1,4 miliónu dolarů, které obdržel jako laureát Nobelovy ceny za mír. Loni poslal na dobročinné účely sice jen 70 tisíc dolarů, to ale bylo 15 procent jeho příjmů.

Někdejší prezident USA Bill Clinton v osmi letech po odchodu z úřadu daroval na dobročinné účely přes 10 miliónů dolarů. V USA jsou totiž přístupná daňová přiznání politiků, v nichž lze dohledat, kolik kdo charitě dal. Americké rodiny na charitu přispívají třemi až pěti procenty z příjmů a politici, kteří této hranice nedosáhnou, dostávají nálepku skrblíků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám