„Hotové pokrmy a skořápky vajíček obsahovaly salmonelu,“ řekl Právu Tomašuk s tím, že výsledky jsou zatím neúplné. Potvrzení, zda pokrm a vzorky odebrané pacientům obsahují stejný podtyp bakterie, by totiž hygienici měli mít na stole až v příštím týdnu.

KOMENTÁŘ DNE:

Jak probíhá Zemanova prezidentská nekampaň - se svoláním první schůze Sněmovny čekal až do nejzazšího možného termínu, vláda tak nejspíš požádá o důvěru až těsně před prvním kolem prezidentských voleb, píše Jiří Pehe. Čtěte zde >>

Do čtvrtka budou v Plzni vyhodnoceny stěry z prostředí vývařovny a stěry zaměstnanců ZRTAS. Materiály poté budou odeslány na Státní zdravotní ústav v Praze, který by měl přinést konečné a oficiální výsledky.

Špagety carbonara minulý týden v pátek nabízela vývařovna ZRTAS sídlící v ulici Politických vězňů 5 v Plzni.

Zrádné špagety

Při přípravě špaget carbonara se používají syrové žloutky, které se rozmíchají v právě uvařených těstovinách. Pokud těstoviny mezitím vychladnou, nemusí projít dostatečnou tepelnou úpravou.

Vývařovna je teď uzavřena. Provozovateli hrozí pokuta v maximální výši dvou miliónů korun. „Musíme vzít v potaz veškeré aspekty, jako jsou míra ohrožení zdraví, počet postižených, průběh onemocnění, míra zavinění a podobně,“ dodal Tomašuk.

Společnost ZRTAS vyjádřila lítost nad tím, že se zákazníci ze zmíněného jídla nakazili. Podle vyjádření firmy salmonelu skrývala jedna ze surovin od dodavatele.