Hlavní obsah

Motol vybral 15 syrských pacientů, jejich rodiny prověřují tajné služby

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pracovníci ministerstva vnitra už vytipovali celkem 70 dětských pacientů ze Sýrie a Ukrajiny vhodných pro léčbu v Česku. Z nich si pražská Fakultní nemocnice Motol vybrala 15 ze Sýrie a pět z Ukrajiny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pražská Fakultní nemocnice Motol

Článek

„Vybrali jsme dvacet chorobopisů z celkem 70 tipů, které nám poslal tým ministerstva vnitra. Ten teď pracoval v Jordánsku a my jsme s ním na dálku spolupracovali,“ řekl v pátek Právu ředitel nemocnice Miloslav Ludvík (ČSSD).

Syrské děti vybral tým ve spolupráci s kanceláří Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky v jordánském Ammánu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Prošli jsme, co jsme mohli. Z toho, co jsme viděli, jsme vybrali dvacet dětí. Pět z Ukrajiny, patnáct ze Sýrie. Teď náš výběr prověří bezpečnostní složky,“ doplnil ředitel.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dětské oddělení motolské nemocnice v Praze

Pokud výběr schválí, motolští lékaři za pacienty do Jordánska přiletí koncem srpna. „Potřebujeme znát jejich stav, abychom je dopravili do Česka v pořádku,“ dodal Ludvík. Motolská nemocnice by tak syrské a ukrajinské děti mohla přijmout asi na podzim.

Věk do 15 let

Dětem je do patnácti let, jejich diagnózy však ředitel prozradit nechtěl. „Upřednostňujeme kardiologické a kardiochirurgické diagnózy,“ uvedl.

Syrské děti přijedou do Česka se svými rodinami. Celkem by se mělo jednat asi o 70 lidí. V České republice dostanou nabídku azylu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ředitel FN Motol Miloslav Ludvík

Na začátku týdne Právo informovalo, že první tipy na dětské pacienty ze Sýrie, které české straně zaslal Úřad vysokého komisaře OSN, Motol odmítl. [celá zpráva]

Ludvík to vysvětlil tím, že děti trpěly nevyléčitelnými nemocemi, jejichž léčba by nikdy neskončila. Nemocnice upřednostňuje ty zahraniční pacienty, kteří se mohou uzdravit.

Anketa

Jste pro to, aby se v Česku léčily nemocné syrské děti?
Ano
15 %
Ne
85 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3076 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám