Hlavní obsah

Trojkoalice v Praze se pře kvůli omezení počtu heren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) vyvolala dohodovací řízení s ANO a ČSSD. Odůvodnila to porušením koaliční smlouvy při hlasování o novele vyhlášky o hazardu na čtvrtečním jednání zastupitelstva. Trojkoalice to oznámila v tiskovém prohlášení.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Budova pražského magistrátu na Mariánském náměstí

Článek

„Klub Trojkoalice konstatuje, že Hnutí ANO 2011 a ČSSD ve čtvrtek svou podporou přerušení projednávání koaličně předloženého tisku o regulaci hazardu do příštího zastupitelstva porušily koaliční smlouvu,” píše se v prohlášení.

Podle návrhu koalice měl být snížen počet heren z 313 na 179. Materiál již v uplynulých týdnech schválili pražští radní. Po čtvrteční asi šestihodinové debatě ale nakonec zastupitelé schválili návrh opozice, aby bylo projednávání přerušeno a přeloženo na září. Opozice materiál kritizovala jako nedodělaný.

Pro odložení hlasovali všichni přítomní zastupitelé s výjimkou zástupců Trojkoalice. „Nátlaku hazardní lobby dnes podlehly všechny strany v zastupitelstvu kromě klubu Trojkoalice. Koaliční smlouva říká jasně, že tato koalice zavede nulovou toleranci hazardu. Již dnes primátorkou předložený tisk byl pro nás těžkým, ale koaličním kompromisem, který nebyl nulovou tolerancí, ale krokem k ní," uvedla Trojkoalice.

Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice vládne v Praze od loňských komunálních voleb. V 65členném zastupitelstvu má těsnou většinu 33 hlasů. Již po volbách se mezi stranami odehrálo dohodovací řízení kvůli setrvání Matěje Stropnického (SZ/Trojkoalice) ve funkci, v lednu totiž nehlasoval s koalicí o záměru tendru na svoz odpadu. Jasné řešení z řízení dodnes nebylo zveřejněno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám