Hlavní obsah

Kalousek podá trestní oznámení kvůli vydírání Babiše

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trestní oznámení na neznámého pachatele do konce týdne podá Miroslav Kalousek (TOP 09) kvůli údajnému úplatku, který po Andreji Babišovi (ANO) měl požadovat před pěti lety člověk blízký tehdejšímu prezidentu Václavu Klausovi. Babiš tento údajný pokus o korupci připomněl v úterý ve Sněmovně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

„Jsem se koukal na vašeho guru 2. září 2011, jak říkal: 'Tady není žádná korupce'. Potom chtěli po mně milión euro za to veto na ty biopaliva. Tehdá. Na to jste asi už zapomněli,“ řekl vicepremiér, který se v roce 2011 začínal v politice angažovat.

Podle Kalouska se musí toto oznámení prošetřit. „Buď se ukáže, že lhal pan místopředseda vlády tak, jako že lže často, anebo že nelhal a k tomu trestnému činu opravdu došlo, a pak musí být jasně řečeno, kdo ho spáchal,“ prohlásil.

Na otázku Miroslavy Němcové (ODS), zda vše oznámil trestním orgánům, vicepremiér reagoval: „Byl jsem u notáře, vyšetřovala to policie. Bylo to z okolí vašeho oblíbence, vašeho guru, prvního, nebudu ho jmenovat. Myslím, že všichni víme, kdo tady byl největší škůdce od listopadu.“

Dej milión, nebude veto?

Jak dodal, o nabídce, aby zaplatil milión eur za to, že Klaus nebude vetovat zákon týkající se biopaliv, mluvil veřejně již v listopadu 2011 v ČT. Bez dalších podrobností s odůvodněním, že nemá přímý důkaz, jmenoval i Václava Petra, který po něm úplatek prý žádal.

Petr, spolumajitel sportovního klubu Erpet, který se s Klausem znal z tenisu, tehdy Babišovo nařčení odmítl s tím, že Babiš využívá informací o jeho známosti s prezidentem „ke konstrukcím a účelovým výrokům, které mají za úkol prezidenta poškodit“.

Protikorupční policie v březnu 2012 případ odložila. „Na základě prověřování jsme v uplynulých dnech došli k závěru, že ve věci nejde o podezření ze spáchání trestného činu," uvedl tehdy mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej.

Klaus zákon vetoval, Sněmovna ho pak přehlasovala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám