Hlavní obsah

Ministerstvo chystá nové dopravní značky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo dopravy navrhuje, aby se od ledna příštího roku objevily na tuzemských silnicích nové dopravní značky. Resort dal do připomínkového řízení novelu vyhlášky o pozemních komunikacích, která obsahuje mimo jiné nové doplňkové tabulky, upozorňující například na jezdce na kolečkových bruslích či vozítku segway.

Foto: Ministerstvo dopravy

Některé značky budou zcela nové, u dalších se má změnit jejich výklad.

Článek

Na cedulích upozorňujících na pohyb domácích a divokých zvířat by se pak mohla objevit i jiná zvířata než jelen nebo skot.

"Dnes existuje pouze symbol krávy (který značí obecně dobytek) a skákající jelen (který značí pohyb lesní zvěře). Nově bude možné na značku umístit i symbol jiného zvířete – koně, žábu a další. Budou označovat zónu, kde zvěř migruje přes komunikaci," řekl mluvčí ministerstva dopravy Zdeněk Neusar.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vyhláška souvisí s připravovanou změnou zákona o provozu na pozemních komunikacích. Mimo jiné začleňuje síť rychlostních silnic do kategorie dálnic druhé třídy a na části silnic prvních tříd umožňuje zvýšit nejvyšší povolenou rychlost na 110 kilometrů v hodině.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Silnice I. třídy navržené ke zvýšení rychlosti na 110 km/hod

Zákaz předjíždění pro kamióny

Vyhláška rovněž počítá se zavedením značky zákazu předjíždění pro kamióny. Ta má obecně znamenat zákaz vozidlům s hmotností nad 3,5 tuny opustit pravý jízdní pruh na komunikaci, která má dva a více pruhů. Nedávno o ní hovořil i ministr dopravy Dan Ťok. [celá zpráva]

Zatímco dnes značka „Zákaz předjíždění pro nákladní automobily“ zapovídá předjíždět motorová vozidla vlevo, nově má být ve vyhlášce doplněno, že „na vozovce se dvěma a více jízdními pruhy v jednom směru jízdy nesmí řidič nákladního automobilu o celkové hmotnosti převyšující 3500 kg užít k jízdě jiného než pravého jízdního pruhu”.

Platnost vyhlášky předpokládá ministerstvo od ledna 2016. Staré typy značek by pak měly být na silnicích postupně nahrazovány novými. Nejpozději by se na silnicích měly objevit do konce roku 2025.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám