Hlavní obsah

Čeští záchranáři odletěli do Nepálu

Praha

Letadlo s českými lékaři, sestrami a hasiči mířícími do Nepálu postiženého zemětřesením odletělo ve středu zhruba půl hodiny po půlnoci, řekla mluvčí společnosti Travel Service Vlaďka Dufková. Let s mezipřistáním v Turkmenistánu má trvat deset hodin.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Česká vláda v pondělí schválila uvolnění 20 miliónů korun na vyslání letadla se záchranáři na místo katastrofy. V týmu je devět lékařů a deset sester z Fakultní nemocnice Brno, 14 pražských hasičů a jeden průvodce. Tým s sebou veze asi deset tun vybavení. Na místě by měl zůstat dva týdny. Jeho hlavním úkolem bude ošetření lehkých a středně těžkých poranění.

Airbus A320 společnosti Travel Service měl odletět již v noci na úterý, start se ale postupně oddaloval kvůli přetížení letiště v nepálské metropoli Káthmándú.

Při zpáteční cestě by letoun mohl vzít Čechy, kteří jsou nyní v Nepálu

Nepálské úřady v úterý oznámily humanitárním organizacím, že prý již další zahraniční záchranné týmy, které by pátraly po přeživších, nepotřebují. Místní armáda a další bezpečnostní složky situaci údajně zvládnou. Podle Černínského paláce ale zájem o pomoc zdravotníků dále trvá.

Mezinárodní letiště v nepálské metropoli Káthmándú je podle tiskových agentur přetížené a panuje tam chaos. Prioritně přijímá letadla, která vezou přístřešky, pitnou vodu a další životně důležité potřeby.

Reklama

Související články

V Nepálu vyprostili zavaleného po 80 hodinách

Osmadvacetiletého muže vyprostil v úterý z trosek zříceného domu v Káthmándú francouzsko-nepálský tým záchranářů, uvedla agentura Reuters. V místnosti se třemi...

Výběr článků

Načítám