Hlavní obsah

Zemětřesení v Nepálu spustilo mocenské hrátky mezi Indií a Čínou

Káthmándú/Peking

Chudý Nepál postižený ničivým zemětřesením může hovořit o malém štěstí v neštěstí. Má strategickou polohu a regionální význam pro své větší sousedy soupeřící o moc. Čína a Indie se nyní přetahují o to, kdo poskytne himálajskému státu větší a rychlejší pomoc.

Foto: Navesh Chitrakar, Reuters

Členové čínského záchranářského týmu prohledávají trosky zřícené budovy v Káthmándú

Článek

Když byl Nepál v sobotu zasažen ničivým zemětřesením, Čína a Indie mezi prvními přispěchaly a vypravily okamžitou pomoc. Obě regionální mocnosti už dříve soutěžily o vliv v Káthmándú prostřednictvím humanitární podpory a investic. Nynější přírodní katastrofa jejich snahy ještě více zviditelnila, všimla si v úterý agentura AP.

Setřeme všechny slzy, slibuje Indie

Indie, která je tradiční mocností v oblasti, zahájila Operaci přátelství na pomoc přeživším zemětřesení jen pár hodin po neštěstí. Je také zemí, která zatím přispěla největším dílem podpory. Dillí už vypravilo 13 letadel s více než 500 záchranáři, pitnou vodou, potravinami, zdravotnickým materiálem a dalšími potřebami.

Foto: Manish Swarup, ČTK/AP

Záchranáři prohledávají trosky a snaží se najít přeživší.

Indický premiér Naréndra Módí, jehož země byla sama postižena zemětřesením, okamžitě po otřesech vystoupil v televizi a slíbil, že "setře slzy z tváře každého Nepálce". Indická televize věnovala hodiny vysílání záběrům na indická letadla, kamióny a autobusy přepravující pomoc do Nepálu.

Číňané organizují sbírky

Čína, která stále více proniká do Nepálu díky investicím do infrastruktury i díky čím dál většímu počtu turistů, rovněž reagovala na zemětřesení v řádech hodin. Vyslala 62 záchranářů, přikrývky, stany a generátory. Oznámila, že má přichystána čtyři další letadla a 170 vojáků. Čínská vláda sdělila, že na pomoc Nepálu uvolnila 3,3 miliónu dolarů, tedy zhruba stejně jako Evropská unie.

Čínský Lidový deník upozornil, že řadoví Číňané organizují finanční sbírky na pomoc Nepálu. Zmínil se také o jednom čínském majiteli restaurace v Káthmándú, který vaří rýžovou kaši a rozdává ji zdarma obyvatelům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zranění Nepálci čekají na pomocVideo: Reuters

Rival Indie Pákistán vypravil do Nepálu čtyři nákladní letouny plné humanitární pomoci, včetně záchranářských psů a těžké techniky, jako jsou řezače betonu.

Čínské námluvy

Osmadvacet miliónů obyvatel Nepálu tradičně spadá i pod hospodářský a politický vliv hinduistické Indie. Tři milióny Nepálců žijí a pracují v Indii.

V posledních letech ale Nepál prohloubil vztahy s Čínou a nepálská vláda mimo jiné ujistila Peking, že nebude tolerovat žádný politický aktivismus Tibeťanů v Nepálu. Čína rovněž Nepál potřebuje, aby mohla protáhnout obchodní cesty na jih a západ Asie.

"Navíc chce Čína ukázat, že je připravena vzít na sebe mezinárodní odpovědnost s tím, jak posiluje její ekonomika," uvedl expert na jihoasijské záležitosti na pekingské škole mezinárodních studií Wang Lian. "Když bude Peking plnit své povinnosti, jistě posílí svůj vliv v Jižní Asii a podpoří dobré mínění nepálské veřejnosti o Číně," dodal.

Nesoutěžíme, ujišťují diplomaté 

Diplomaté ze zemí sousedících s Nepálem nicméně popírají, že by při poskytování humanitární pomoci jakkoli soupeřili. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí ubezpečil, že Peking je připraven "koordinovat s Indií pomoc po zemětřesení".

Nepálský ministr zahraničí Mahendra Pandej sdělil, že jeho vláda přidělila Indii a Číně jednotlivé části území, kde je zapotřebí poskytnout pomoc, žádné další podrobnosti ale neuvedl.

Reklama

Související články

Česko vysílá do Nepálu traumatým

Česká republika vyšle možná ještě v pondělí v noci do Nepálu poničeného zemětřesením specializovaný traumatým složený z lékařů, zdravotních sester a hasičů....

Výběr článků

Načítám