Hlavní obsah

Kdo by vyhrál volby? Výsledky dvou průzkumů jdou výrazně proti sobě

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ani ne 24 hodin dělí agentury Median a STEM od vydání jejich březnových průzkumů volebních preferencí, výsledek jejich bádání se ale diametrálně liší. Zatímco první jmenovaná agentura překvapila remízou mezi hnutím ANO a ČSSD, druhá ve čtvrtek potvrdila jasnou dominanci Babišova hnutí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model v březnu podle STEM

Článek

Čtvrteční průzkum STEM jasně favorizuje hnutí ANO, které by v březnu volilo 30,3 procenta lidí. Pro druhé soc. dem. by hlasovalo jen 18,7 procenta voličů.

Agentura Median přitom vidí první dvě příčky odlišně, podle jejího zkoumání by ANO i ČSSD volilo shodně 21,5 procenta. [celá zpráva]

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Volební model v dubnu podle CVVM

Dotazování se přitom v obou případech časově téměř překrývalo. Median se tázal od 8. března do 7. dubna vzorku 1029 lidí, STEM od 17. do 27. března vzorku 1089 lidí.

Agentury shodně pasovaly na třetí příčku komunisty, kterým Median přisoudil 15 procent, zatímco STEM 14,6 procenta. Podobně predikovali také výsledek TOP 09, které obě agentury shodně přisoudily 10,5 procenta.

Za TOP 09 by se podle Medianu umístili občanští demokraté s osmi procenty a lidovci s šesti procenty. Podle STEM by naopak lidovci (7,7 procenta) předběhli ODS (6,3 procenta).

Ani jedna z agentur nepasovala mezi sněmovní strany hnutí Úsvit, které se v současnosti potýká s vnitrostranickými problémy. Model Medianu je ale k hnutí vlídnější, přisoudil mu 4,5 procenta, zatímco STEM jen 2,8.

Podle Jana Hartla, ředitele STEM, se na rozdílných výsledcích podílí zejména různá metodika výzkumu. STEM odvozuje volební model od stranických preferencí, které zahrnují stranické sympatie lidí, kteří buď nejsou rozhodnutí, koho volit, případně k volbám vůbec nepůjdou. Volební model se naproti tomu opírá o lidi, kteří neodmítají účast ve volbách a zanedbává ty, kteří nejsou schopni nebo ochotni uvést žádné preference.

„Když se podíváte na rozdíl mezi stranickými preferencemi a modelem, tak je vidět, že rozdíl mezi ČSSD a ANO se v modelu zvětší. Je to dáno tím, že v našich datech vychází stoupenci ČSSD jako hůře motivovaní k účasti, než tomu je u hnutí ANO. Proto se ten rozdíl zvětšuje,“ řekl Novinkám Hartl.

Median ve svém výzkumu naopak zohledňuje i respondenty, kteří váhají mezi několika stranami. Výběr jedné strany je podle Medianu nestabilní, proto u váhajících lidí zahrnuje všechny vážně zvažované strany.

Daniel Prokop z Medianu Novinkám řekl, že rozdíl tkví především v metodě dotazování. Zatímco STEM podle něj operuje s první spontánní odpovědí na dotaz, koho bude dotyčný volit, Median se zpovídaného doptá, jak si je touto volbou jistý a zda se přece jen nakonec nerozhodne pro někoho jiného. Do výsledného modelu pak promítají tyto nuance.

Reklama

Výběr článků

Načítám