Hlavní obsah

Výzva turnovských zastupitelů nabádá prezidenta, aby se nad sebou zamyslel

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turnov

„Vraťte důstojnost úřadu, který zastáváte,“ apeluje na prezidenta Miloše Zemana čtrnáct městských zastupitelů města Turnov v textu výzvy, kterou mu hodlají osobně předat. Hlava státu příští čtvrtek město navštíví na závěr třídenního výjezdu do Libereckého kraje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Podle nespokojených komunálních politiků by se měl Zeman zamyslet nad výkonem své funkce. Nelíbí se jim například Zemanovo přisuzování silnějšího mandátu a kompetence než mu podle jejich mínění náleží ani jeho proruské snahy.

„Návštěva prezidenta Zemana v Turnově je vhodnou příležitostí, jak ho důstojně upozornit na věci, které se nám v jeho chování a vyjadřování nelíbí a ke kterým nemůžeme být lhostejní. Některé jeho vysloveně proruské aktivity chápeme jako přímé ohrožení demokracie, naší svobody a svrchovanosti země. Proto chceme prezidentu republiky důrazně připomenout, čí zájmy má jako zástupce občanů České republiky hájit a prosazovat,“ uvedl ve zdůvodnění vzniku Turnovské výzvy jeden za zastupitelů města Josef Uchytil (bezp.) s ujištěním, že se ale neplánuje žádná podpisová ani nátlaková akce.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Starostovi prý nepřísluší prezentovat osobní názor

Dokument signovala většina z 27 členného zastupitelského sboru, podpis starosty ani dvou místostarostek tu však nenajdeme. „Výzvu považuji za legitimní záležitost. Zastupitelé stejně jako ostatní občané mohou projevit názor,“ míní starosta Tomáš Hocke (bezp.) s tím, že to má být projev kultivovaný. „Abychom se oprostili od vajíček, rajčat,“ dodal.

Sám prý však zcela svobodně názor vyjádřit nemůže. „Jsem představitel města a mám za něj odpovědnost a navenek jej reprezentuji. Ostatně o tom ta výzva je. Na jedné straně je můj osobní názor a na druhé straně reprezentace úřadu. V mém případě města, v případě pana prezidenta České republiky. Je důležité, v jakém okamžiku a v jakých souvislostech dáváme svůj názor najevo,“ je přesvědčený Hocke.

Své stránky má Turnovská výzva i na internetu. Zde ji zatím podpořily více než dvě stovky sympatizantů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám