Hlavní obsah

Vláda přiklepla na práce ve Vrběticích 47 miliónů

Vláda v pondělí souhlasila s poskytnutím 47 miliónů korun pro vojáky a hasiče, kteří zajišťují areál ve Vrběticích na Zlínsku. V místě loni vybuchly dva sklady munice. O uvolnění financí informoval ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Foto: Policie ČR

Vstupní část areálu muničních skladů u Vrbětic na Zlínsku

Článek

"Byl jsem překvapen tím počtem vojáků a policistů a hasičů, ale je to skutečně nevídaná katastrofa," komentoval v pondělí Babiš svůj dojem ze sobotní návštěvy Vrbětic. [celá zpráva]

Původně se přitom proti požadavku ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) postavil a požadoval podrobnou analýzu financování.

Navýšení o 47 miliónů korun v prvním pololetí má jít především na přesčasy policie, vojáků a hasičů. Pokrýt má podle Babiše například také náklady na naftu nebo jídlo. Ministr financí v pondělí vyjádřil přesvědčení, že se odvoz munice z místa urychlí, a náklady by se tak ve druhém pololetí mohly snížit.

Vyskladňování munice potrvá měsíce

Ve Vrběticích vybuchl loni v říjnu sklad číslo 16 s 58 tunami vojenského materiálu včetně munice a v prosinci sklad 12 s 98 tunami vojenského materiálu. Oba objekty si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci.

Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, zabývá se jimi speciální tým policejního prezidia. Na místě pracují také pyrotechnici a policisté z různých krajů.

Vyskladňování areálu začalo 2. února. Trvat by mělo několik měsíců. Celkový počet kamiónů, které by měly s nákladem munice opustit Vrbětice, policie odhaduje na 350 až 400. Část materiálu je převážena také do skladu v Květné na Svitavsku, který kvůli tomu úřady znovu otevřely.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám