Hlavní obsah

Zeman bezprecedentně zaútočil na naši nezávislost, ohradila se Česká televize

– Plzeň/Praha • Aktualizováno

Česká televize se ohradila proti kritice prezidenta Miloše Zemana, podle kterého neplní svoji veřejnoprávní funkci. Jde o bezprecedentní útok na nezávislost veřejnoprávní televize, který za dobu její existence v demokratické společnosti nemá obdoby, sdělila v pátek mluvčí televize Alžběta Plívová.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova České televize na Kavčích horách

Článek

"Je o to nebezpečnější, že ho vyslovuje nejvyšší ústavní činitel České republiky," sdělila Plívová.

Vyváženost a objektivitu zpravodajství a kvalitu vysílání podle ČT může hodnotit Rada ČT na základě objektivních analýz. "Česká televize vysílá zcela v souladu s platnou legislativou a je rovněž kontrolována ze strany Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Na invektivy prezidenta republiky proto nebude Česká televize dále reagovat a ani se jimi nenechá zastrašit," dodala mluvčí ČT.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Televize se zastal i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který v reakci na prezidentova slova uvedl, že koncesionářské poplatky jsou zárukou, že ČT a ČRo nejsou závislé na podnikatelských skupinách, ani vládě.

Prezident v pátek uvedl, že ČT neplní svoji veřejnoprávní funkci a stává se "špatnou komerční televizí". Podpořil také možnost, aby občané peníze určené na koncesionářské poplatky mohli věnovat na obecně prospěšné účely.

„Česká televize by neměla být hlásnou troubou jakékoliv politické strany, například TOP 09,” dodal Zeman. Podle názoru většiny lidí prý ČT nepřináší vyvážené a objektivní zpravodajství.

Komu se program nelíbí, nemusel by platit

Návrh zákona o zrušení koncesionářských poplatků, který podle Zemanových slov připravují někteří senátoři napříč politickým spektrem, prezident považuje za rozumný. Znamenal by totiž podle něj stejnou startovací čáru pro všechny televize. Za návrhem stojí šéf Strany práv občanů Jan Veleba.

Koncesionářské poplatky platí majitelé rozhlasových a televizních  přijímačů Českému rozhlasu (45 korun měsíčně) a ČT (135 korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám