Hlavní obsah

Poslanci kvůli sjezdu ČSSD nepůjdou příští pátek do práce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli sjezdu ČSSD, který se koná příští týden v Praze, přijdou poslanci o jeden jednací den březnové schůze Sněmovny. Sjezd začíná již v pátek, a proto bylo v tento den jednání komory na základě rozhodnutí organizačního výboru zrušeno. Podobně poslanci postupovali i v minulosti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Bartošek, Marian Jurečka, Pavel Kóváčik, Petr Gazdík a Vojtěch Filip během jednání Poslanecké sněmovny.

Článek

Schůze Sněmovny potrvá příští týden od úterního odpoledne do čtvrtka. „Důvodem je dohoda politických klubů na tom, že v pátek Sněmovna nejedná na základě žádosti klubu sociální demokracie,” řekl už dříve předseda dolní komory Jan Hamáček (ČSSD).

Podobně poslanci postupovali například před čtyřmi lety. Tehdy odpadly dva jednací dny, vedle pátku i čtvrtek, kdy zasedla vláda. Zrušení pátku jako jednacího dne žádali tenkrát rovněž sociální demokraté. „Bývá dobrým zvykem vyhovět takové žádosti,” podotkl někdejší předseda poslanců ODS Petr Tluchoř.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

O rok později, na přelomu října a listopadu 2012, poslanci přerušili schůzi kvůli vnitrostranickým záležitostem dokonce na celý týden. Tehdy vládní občanští demokraté se nemohli kvůli rebelii skupiny poslanců dohodnout na podobě daňového balíčku. Kongres ODS, jenž se ve sněmovní pauze konal, ale spory nevyřešil. Daňové změny byly schváleny až po rezignaci několika poslanců ODS.

Zrušení interpelací neprošlo

Původní dohoda pro příští týden zněla podle informací ČTK tak, že Sněmovna bude jednat jen v úterý a ve středu. Vládní frakce ANO se ale později údajně postavila proti zrušení čtvrtečního jednání, kdy jsou na programu zejména pravidelné interpelace na členy vlády.

Schůze Sněmovny bude potom pokračovat od úterý 31. března. Poslanci by mohli jednat až dva týdny, následující dva jsou v harmonogramu vyhrazeny pro jednání výborů.

Reklama

Výběr článků

Načítám