Hlavní obsah

Stanovy ANO připomínají akciovku s jedním akcionářem, vrátil Babišovi úder Sobotka

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka se rozhodl vrátit Andreji Babišovi a jeho spolustraníkům rýpavé poznámky, které při víkendovém sněmu hnutí ANO padaly na adresu ČSSD. Sobotka svého vládního partnera v pondělí písemně zkritizoval za to, že rozdmýchává spory uvnitř koalice. Nešetřil ani nové stanovy hnutí, které přirovnal ke stanovám akciové společnosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš

Článek

„Je zajímavé, že ANO nevyužilo svůj sněm k tomu, aby se více otevřelo a stalo se skutečným hnutím budovaným zdola,“ obul se Sobotka do svého vládního kolegy Andreje Babiše v textu uveřejněném na stranickém webu ČSSD.

Podivil se nad tím, jak centralistické jsou stanovy, které hnutí o víkendu přijalo. Podle Sobotky vkládají nezvykle velkou moc do rukou úzkého předsednictva hnutí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Přijaté stanovy ANO spíše připomínají stanovy akciové společnosti s jediným akcionářem a houfem bezprávných statistů. V tomto se skutečně lišíme,“ prohlásil.

Podivil se například nad tím, že má nejužší vedení Babišova hnutí rozhodovat i o tom, kdo bude v čele krajských organizací, místo toho, aby o tomto rozhodovali členové krajské organizace.

„Jako chytrá horákyně”

Sobotka Babišovi také vytkl rýpavá slova ohledně vládní spolupráce s ČSSD. Vicepremiér například prohlásil, že se sociální demokraté dál snaží zvyšovat daně a blokují přijímání protikorupčních zákonů.

„Jsem stále přesvědčen o tom, že lidé nestojí o mediální přestřelky mezi koaličními stranami. Užili si toho vrchovatě za Nečase a k ničemu dobrému to nebylo. Vláda má vládnout, řešit problémy země, a ne se uvnitř hádat. A nelze být napůl ve vládě a napůl v opozici. Někdy mám pocit, že se v tomto směru ANO snaží chovat jako chytrá horákyně,“ napsal premiér šéf ČSSD Bohuslav Sobotka na stranickém webu.

Odmítl také Babišova slova o tom, že je soc. dem. zatížena kontroverzní minulostí. „Ne vždy jsme vše zvládli úplně nejlépe, podle našich nejlepších představ či představ občanů, ale na svoji historii můžeme být hrdí. A opakovaně jsme za těch 25 let od obnovení dostali ve volbách důvěru velkého množství občanů. ANO žádnou historii nemá, tu má jen Andrej Babiš. A ten se opravdu nenarodil až v roce 2011,“ dodal.

Babišovy ministry obvinil Sobotka z „podrazu“, když na jednání vlády hlasovali proti vlastní ministryni Heleně Válkové, která přišla s návrhem na rozlousknutí sporů kolem soudcovských platů. Podle Sobotky by se vládní strany neměly vzájemně přehlasovávat, ale snažit se hledat kompromis.

Koaliční smlouvu měnit nechce

I přesto trvá na pokračování vládní spolupráce a na dodržování koaliční smlouvy tak, jak byla podepsána. Měnit ji nechce, jak několikrát naznačilo ANO.

„Koaliční smlouvu měnit nechceme a nebudeme, odráží výsledky voleb a je průnikem programu všech tří koaličních stran. Chceme ji dodržet a naplnit,“ ujistil premiér.

„Stojí myslím za to připomenout, že před volbami v roce 2013 se ANO ve snaze získat i voliče ČSSD k sociální demokracii hodně programově přiblížilo. Slibovalo jak zrušení poplatků ve zdravotnictví, tak i majetková přiznání. Pokud se teď ANO chystá posouvat doprava (což není úplně věrohodné se dvěma bývalými dlouholetými sociálními demokraty na postech klíčových místopředsedů), může to být pro řadu jeho voličů z října 2013 nemilé překvapení,“ uzavřel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám