Hlavní obsah

Lidovci i ČSSD kritizují Babišův projev na sněmu

Právo, ČTK, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Za nepatřičný a velmi překvapivý označují někteří sociální demokraté části sobotního projevu šéfa ANO Andreje Babiše na sněmu hnutí. Babiš v něm sociální demokracii tvrdě kritizoval.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš na sněmu ANO

Článek

Další politici vládní koalice v souvislosti s krajskými volbami, které se uskuteční příští rok, varují před „agrofertizací” krajů. Vicepremiér a předseda lidovců Pavel Bělobrádek zase chápe Babišova slova tak, že mu ve vládě překážejí koaliční partneři a raději by vládl sám.

"Rozhodně to byl velmi bojovný projev," napsal ČTK Bělobrádek. Babiš se podle něj nejprve vypořádal s ODS a TOP 09, a pak se pustil do koaličních partnerů. "V podstatě se vyjádřil, že mu ve vládě překážejí a raději by vládl sám, protože ho unavují neustálé diskuze s těmi, kteří mají jiný názor," míní předseda KDU-ČSL.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Delegáti sněmu hnutí ANO

Ostrá kritika od ČSSD

Výrazné reakce vzbudila Babišova slova u sociální demokracie, která byla hlavním terčem kritiky šéfa ANO. "S nadsázkou se mi chce říct, že doufám, že koaliční vláda přežije sjezdovou rétoriku hnutí ANO," uvedl předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Ohradil se zejména proti Babišovu výroku, že je ČSSD zatížena kontroverzní minulostí. "Takovéto poznámky pokládám od pana Babiše za nepatřičné a byl bych rád, kdyby stejně tak jako sociální demokracie mohl být na svoji minulost hrdý i pan Babiš," dodal.

"Osobně mě velice překvapilo, že projev pana předsedy Babiše v mnohém připomínal dobu vlády Nečase a Kalouska, kdy si koaliční strany běžně vzájemně okopávaly kotníky," podotkl místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec. Reagoval tak na slova Babiše o tom, že koalice není partnerství, které funguje bez podrazu.

„Andrej Babiš musel provést povinné načechrávaní peří, vždyť minimálně ve dvojích volbách (evropské a senátní) zůstal daleko za vlastními očekávanými. Je zvláštní, když kritizuje ČSSD jako kontroverzní stranu, protože právě ze sociální demokracie pochází jeho nejbližší političtí spojenci v ANO Jaroslav Faltýnek a Radka Kleslová,” podotkl jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Reklama

Výběr článků

Načítám