Hlavní obsah

Ministři si se Zemanem vyjasňovali jeho výroky, Zaorálek dostal od prezidenta deštník

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Nejvyšší ústavní činitelé České republiky se v úterý večer sešli na Pražském hradě s prezidentem Milošem Zemanem, aby společně zkoordinovali zahraniční politiku země. Dohodli se, že musejí vystupovat jednotně. Došlo i na rozebrání některých kontroverzních výroků prezidenta z poslední doby. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek dostal od prezidenta slibovaný Chamberlainův deštník.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Zleva ministr obrany Martin Stropnický, předseda Senátu Milan Štěch, prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka, předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek jednali na Pražském hradě o zahraniční politice.

Článek

„Je důležité, aby představitelé naší země vystupovali jednotně, aby zahraniční politika naší země byla srozumitelná pro naše partnery,“ nastínil po více než dvouhodinovém jednání premiér Bohuslav Sobotka.

Schůzky se kromě něj a prezidenta zúčastnili také ministři obrany a zahraničí a předsedové obou parlamentních komor. Jednalo se o dění na Ukrajině, terorismu, hrozbě Islámského státu a koordinaci zahraničních cest českých představitelů.

Řešili i Zemanovy výroky

Podle šéfa Senátu Milana Štěcha seděli představitelé u kulatého stolu a v tomto duchu probíhala i debata. Objasnili si prý také některá stanoviska a prohlášení z minulých týdnů.

„K některým výrokům jsme se vraceli, a nebyly to jenom výroky pana prezidenta, protože výroky byly ze všech stran, tak už to v politice chodí, a mluvili jsme o tom, jak do budoucna lépe zkoordinovat takováto zásadní vystoupení, takovéto zásadní projevy,“ uvedl Sobotka, který si pochvaloval velmi otevřené jednání.

Narážel tak na některé výroky prezidenta Zemana, například z fóra Let My People Live, kde varoval před superholokaustem a mimo jiné prohlásil, že novinář Ferdinand Peroutka v jednom článku adoroval Adolfa Hitlera.

Jak ale poznamenal Štěch, slíbili si, že už se k minulým výrokům nebudou vracet.

Zaorálek dostal deštník

Jednání si pochvaloval i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který si v posledních týdnech posílal s prezidentem mediální vzkazy ohledně přístupu k terorismu. Zatímco Zeman vyzval státy ke společné nadnárodní bojové akci proti epicentrům terorismu, Zaorálek je toho názoru, že taková cesta není účinná.

V úterý večer ale označil schůzku za podanou ruku ústavním činitelům, kterou všichni přijali. U kulatého stolu se prý všichni byli schopni shodnout.

Zaorálek dokonce přijal od Zemana symbolický Chamberlainův deštník. Ten mu prezident předal právě proto, že podle něj Zaorálkova politika připomíná politiku appeasementu, kterou proslul britský premiér z období druhé světové války Neville Chamberlain. Předání deštníku prezidentovi spolupracovníci už dříve avizovali.

Podle Zaorálka je ale důležité hlavně to, aby česká politika byla do budoucna jasná. I proto se budou ústavní představitelé v tomto formátu nadále stýkat, a to minimálně třikrát do roka.

Sobotka: Zbraně bychom na Ukrajinu posílat neměli

Co se týče dění na Ukrajině, premiér Bohuslav Sobotka je proti tomu, aby Česká republika posílala do místa konfliktu zbraně. „Shodli jsme se na tom, že jediná cesta je politické řešení. Rovněž jsme se shodli na tom, že by nebylo šťastné, abychom dodávali zbraně na Ukrajinu,“ řekl premiér.

„Obávám se, že pokud jde o situaci na východě Ukrajiny, stojíme na hraně propasti, možná stojíme hodně blízko hrany propasti, a je nesmírně důležité, aby se podařilo naplnit minské dohody,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám