Hlavní obsah

Češi prodávají pasy, kupují je uprchlíci

– Praha

Prodali veškerý majetek, aby si mohli koupit české padělané pasy. Takový je jeden z mnoha scénářů rodiny ze Sýrie, která si u padělatelů pořídila pas. Cizinecká policie zaznamenala za poslední tři roky 105 případů padělání pasů. V mnoha případech je prodávají sociálně slabé rodiny, které si chtějí přilepšit. Doklady se pak dostávají do Afriky nebo na Blízký východ.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Policie na podezřelé okolnosti s pasy přišla při kontrolách na pěti tuzemských mezinárodních letištích, které jsou pro Česko jedinou vnější schengenskou hranicí. Cizinci se po příletu podle vedoucího oddělení cizinecké policie Huberta Langa prokazovali buď padělanými pasy, nebo doklady, u nichž byla pozměněna jen první strana s fotografií.

Při dalším prověřování se pak zjistilo, že některé pasy byly nahlášené jako kradené nebo ztracené, některé však v databázi chyběly. Později policisté zjistili, že někteří lidé v Česku dokázali údajně ztratit několik pasů v krátkém časovém období.

"Není úplně normální, aby některé osoby během půlroku ztratily tři nebo čtyři cestovní doklady a všechny ty doklady se k nám vrátí v rámci nelegální migrace," zdůraznil Lang. Dalším pojítkem se pro policisty stalo to, že doklady často ztrácejí lidé z regionů, kde je velká nezaměstnanost, zároveň patřili do slabších sociálních vrstev.

Za pas 25 tisíc

Případnou trestnou činností kolem pasů nebo jejich falšování se podle Langa obvykle zabývá protimafiánský útvar. Podle Langa se zfalšované doklady, které pocházely z malého severočeského města, dostaly například k lidem do syrského Aleppa.

Domníváme se, že těch případů je daleko víc.
cizinecká policie

Podle některých zdrojů ČTK jsou tuzemské doklady k mání třeba i v okolí italské Lampedusy, kam každoročně míří desetitisíce uprchlíků na lodích přes Středozemní moře. Na české pasy podle Langa často cestovali obyvatelé Íránu nebo Sýrie, kteří za doklady zaplatili minimálně 25 tisíc korun.

Policie eviduje i případy, kdy migranti zaplatili i dvojnásobek. "Zaznamenali jsme rodinu ze Sýrie, která zaplatila velké peníze, prodala veškerý majetek a utíkala z míst bojů," popsal Lang jeden případ lidí, kteří cestovali na české pasy.

Zvýší se poplatky?

Podle Langa teoreticky hrozí, že se tuzemské doklady mohou dostat i k nebezpečným lidem. Lang uvedl, že by mohla pomoci například změna legislativy, která by zvýšila poplatky za udělaní nového pasu poté, co jej člověk víckrát údajně ztratí. Za několikanásobné ztráty by také mohl hrozit větší postih. Vyjádření ministerstva vnitra se ČTK nepodařilo získat.

Od příštího roku by mělo začít fungovat Národní centrum pro kontrolu dokladů, které bude shromažďovat informace o padělaných, pozměněných nebo jinak falšovaných dokladech. Policie pak bude moci situaci lépe vyhodnotit a připravit se na případné nebezpečí.

České pasy přitom patří mezi pět nejlépe zabezpečených cestovních dokladů na světě. Podle Langa ale není více než sto odhalených dokladů za tři roky konečné číslo. "Domníváme se, že těch případů je daleko víc," upozornil. Instituci, které by měla šéfovat cizinecká policie, připravuje vnitro a její vznik ještě musí schválit několik orgánů včetně vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám