Hlavní obsah

Čtyři kraje hlásí vypuknutí chřipkové epidemie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Středočeském, Pardubickém, Jihočeském a Zlínském kraji překročil počet akutních respiračních chorob a chřipkových onemocnění hranici epidemie. I v dalších regionech došlo k razantnímu nárůstu počtu nemocných.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Počet nemocných ve středních Čechách překročil hranici 1700 na 100 000 obyvatel, potvrdila v pátek vedoucí protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Lilian Rumlová. Za poslední týden jde o nárůst o necelých 18 procent.

„Dá se předpokládat, že počet bude stoupat, kulminace ještě nenastala,” uvedla Rumlová. Nárůst by podle ní ale neměl být nijak dramatický.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podobná situace je v Pardubickém kraji, uvedla vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Pardubicích Olga Hégrová. „Překonali jsme už epidemický práh a stojíme na začátku epidemie. Největší nemocnost je v okresech Chrudim a Ústí nad Orlicí,” uvedla Hégrová.

Kromě nejmenších dětí onemocnění stále častěji postihuje i mládež a starší věkové skupiny. Kvůli respiračním onemocněním zakázala Chrudimská nemocnice již před dvěma týdny návštěvy.

Nemocných rychle přibývá

Jitka Luňáčková z českobudějovické krajské hygienické stanice doplnila, že v regionu narostl počet pacientů za poslední týden o více než 38 procent. Zakázány jsou návštěvy nemocnice v Českých Budějovicích a Jindřichově Hradci a také v některých domovech pro seniory.

Také ve Zlínském kraji začala epidemie chřipky, velké nemocnice proto vyslyšely doporučení hygieniků a zakázaly návštěvy. Nárůst chřipkových nemocí byl dramatický, činí téměř 80 procent oproti minulému týdnu, řekla vedoucí protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Hana Tkadlecová.

Hranice epidemie není pevně stanovena, jde spíše o dynamiku nemocnosti, která je nyní jednoznačná, podotkla hygienička.

„Máme v kraji opakovaně zachycen chřipkový virus typu A, závažné případy zatím neevidujeme,” podotkla Tkadlecová. V kraji nyní stoná 2213 ze 100 000 obyvatel, což je o 36 procent více než před týdnem. „Vzestup jsme zaznamenali ve všech věkových skupinách a ve všech okresech,” podotkla hygienička.

Na hranici vypuknutí epidemie je Ústecký kraj. Nejhorší situace je na Lounsku a Teplicku. Podle ředitele Krajské hygienické stanice Josefa Trmala jde ve většině případů o akutní respirační onemocnění, hygienici už ale zaznamenali i několik případů chřipky typu A i B.

Nemocných za poslední týden přibylo o 40 procent i v hlavním městě. Počet pacientů s akutními respiračními infekcemi přibývá také v Karlovarském kraji, na Vysočině nebo na Plzeňsku. Chřipková epidemie pomalu nastupuje i v Olomouckém kraji

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám