Hlavní obsah

Premiéři se potkali na Mohyle míru

Právo, mh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zámku ve Slavkově se uskutečnilo trojstranné jednání mezi premiéry České republiky, Rakouska a Slovenska. Setkání, na kterém se jednalo o vzájemné spolupráci v řadě oblastí, se zúčastnil premiér Bohuslav Sobotka spolu s rakouským kancléřem Wernerem Faymannem a slovenským premiérem Robertem Ficem.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ke vzpomínkovým aktům na slavkovském bojišti patří střelba z děl. Zatímco slovenský premiér Robert Fico (druhý zleva) si spolu s rakouským kolegou Wernerem Faymannem (třetí zleva) chránili uši, premiér Sobotka a hejtman Hašek výstřel vydrželi.

Článek

Premiéři projednali možnosti posílené spolupráce jak v oblasti sousedských vztahů, tak v rámci podpory růstu a zaměstnanosti a další národní i evropské spolupráce.

Shodli se na potřebě posilovat povědomí občanů všech tří zemí o společných zájmech a konkrétními výsledky jim přibližovat projekt evropské integrace. Za tímto účelem předsedové vlád formou Slavkovské deklarace přijali závazek společné trojstranné spolupráce.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Miroslav Homola, Právo

Setkání premiérů Faymanna z Rakouska (vlevo), Sobotky z ČR a Fica ze Slovenska na zámku ve Slavkově.

Součástí je plán stanovující oblasti spolupráce pro rok 2015. Tyto oblasti zahrnují problematiku dopravy, energetické bezpečnosti a infrastruktury, zaměstnanosti mladých, přeshraniční spolupráce, sociální dimenze evropské integrace a spolupráce se zeměmi v sousedství EU.

Setkání předcházel pietní akt

Předsedové vlád by se v tomto slavkovském formátu měli v budoucnu scházet jednou ročně. „Čechy, Rakušany a Slováky spojuje řada historických a mezilidských vazeb, které se v průběhu staletí vytvořily ve společném kulturním prostoru středoevropského regionu. Chtěli bychom proto také společně hledat odpovědi na některé výzvy, před kterými náš region stojí, i na praktické otázky sousedské spolupráce,“ řekl k slavkovskému setkání premiér Sobotka.

Příští jednání bude na počátku roku 2016 na Slovensku.

Premiéři jednali také o dopravní propojenosti či o otázkách lepšího propojení trhů s plynem v rámci Evropy v zájmu spotřebitelů i energetické bezpečnosti a také o problematice společných postupů při čerpání žádostí o evropské dotace.

Vlastnímu jednání na slavkovském zámku předcházel pietní akt na nedaleké Mohyle míru, která je památníkem nejkrvavější „klasické“ bitvy v novodobé historii. Pozůstatky bitvy u Slavkova či bitvy tří císařů, která se odehrála v roce 1805, se v okolí mohyly nacházejí dodnes.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám