Hlavní obsah

Tiché zemětřesení

Novinky, Jiří Franěk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní bezpečnostní úřad kdysi odhalil, že na ministerstvu zahraničí žijí tajné materiály, které tehdejší ministr Jan Kavan evidoval jako skartované. Český rozhlas Radiožurnál pro změnu včera odhalil, že Jan Kavan letos na jaře podal žalobu na šéfa sekretariátu NBÚ Vladimíra Šišu, v jehož trezoru policie našla materiály ke Kavanově případu, ke kterým údajně neměl mít přístup.

Článek

To samo o sobě vypadá jako pokus o pomstu, nebýt skutečnosti, že v trezoru pana magistra Šiši bylo zřejmě více spisů, které tam být neměly. V současném politickém cvrkotu se navíc snadno přehlédne, že se jméno Šiša objevuje ve zpravodajství již třetí měsíc hned v několika zavánějících souvislostech. Nejzávažnější z nich je jeho možná spolupráce v případu soudce Jiřího Berky, obviněného ze zločinného spolčení při konkursních machinacích.

Zdá se, že česká veřejnost včetně nás novinářů ještě nechápe, že vládní krize je jen normální součástí politického počasí, zatímco bezpečnost státu je hodnota trvalá a nedotknutelná. Kdyby se něco takového dělo na obdobné úrovni v FBI, bylo by z toho takové politické zemětřesení, že by se snad i v Bílém domě houpaly lustry.

PRÁVO 13. července

Reklama

Výběr článků

Načítám