Hlavní obsah

Řád redemptoristů chce tučný nájem, domov důchodců má na kahánku

Právo, Oldřich Danda

Stát vrátil církvím vedle části lesů a polí i čtyři domovy důchodců. Právu se podařilo zmapovat příběhy o tom, jak se církve k provozování sociální služby postavily. Smutný je příběh domova Srdce v dlaních ve Filipově, městské části Jiříkova ve Šluknovském výběžku. Tady to vzali redemptoristé ze Svaté Hory u Příbrami, kterým byl domov před necelým rokem vrácen, za špatný konec.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Ve Filipově našli domov i pánové Hlaváč a Hrdlička

Článek

Když minulý rok zástupci Kongregace Nejsvětějšího Vykupitele (jak se redemptoristé jmenují) přijeli na jaře do Jiříkova domov důchodců přebírat, vypadalo to podle jiříkovského starosty Michala Majáka jako začátek dobré spolupráce.

„Nejdříve byli velice vstřícní. Říkali, jak se na nový majetek těší a jak chtějí dosavadní služby zachovat,“ řekl Právu ve své kanceláři Maják. Obec provozuje v bývalém redemptoristickém klášteře, který je přilepen na poutní baziliku, již 45 let domov pro stovku seniorů a zaměstnává osmdesát lidí z okolí. Události ale brzy dostaly jiný spád.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Dost nás překvapilo, když jsme dostali od redemptoristů někdy v dubnu 2014 dopis, že nejednáme o nájemném. A také návrh na vystěhování,“ posteskl si starosta. Ještě překvapenější v Jiříkově byli, když dorazili na jednání se zástupci kongregace. „První návrh byl naprosto neúměrný: 200 tisíc měsíčně. Navíc je zajímalo pouze nájemné. O to, jak se budou hradit opravy a rekonstrukce domova, zájem neměli,“ sdělil Právu ředitel domova Jan Sembdner.

„Necítíme potřebu se obhajovat“

Podle něj domov bude potřebovat během dvou let zásadní investice např. do nové kotelny nebo do nových oken. Rada města vysoké nájemné odmítla. „Řídíme se vyhláškou, podle níž můžeme zaplatit maximálně 60 tisíc měsíčně,“ dodal starosta.

Na dalších jednáních nakonec redemptoristé slevili na 112 tisíc měsíčně, ale o převzetí části nákladů podle starosty i ředitele nechtějí stále slyšet.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Budova domova důchodců ve Filipově

„Vyjednávají velice tvrdým stylem ve smyslu: bylo nám to ukradeno, tak chceme ty peníze zpátky,“ podotkl Sembdner. Podle něj začali přemýšlet o tom, že když se nedohodnou, najdou pro domov jinou budovu.

Samotní redemptoristé nechtějí o jednání s Jiříkovskými příliš mluvit. „Nebudeme to komentovat,“ řekl Právu zástupce kongregace Jan Traxler. Nevadí mu ani, že druhé straně došla trpělivost a začala veřejně říkat, že redemptoristy zajímají pouze peníze. „Nepociťuji potřebu se nějak obhajovat,“ podotkl.

Jiříkovský starosta se začíná na církev zlobit, protože mezi místními kvůli tomu panuje nejistota. „Přístup redemptoristů se mi nelíbí a začíná mě znervózňovat, protože zaměstnanci se ptají, co bude dál,“ poznamenal Maják. Dodal, že kdyby 80 lidí přišlo najednou o práci, byla by to pro město velká rána, protože v celém Šluknovském výběžku je nezaměstnanost přes 12 procent.

Boromejky nájem vrátí domovu

Mnohem lidštější přístup projevily boromejky. Těm stát také letos vrátil domov důchodců ve Sloupnici na Svitavsku. Sestra Amidea Rybecká Právu řekla, že dohoda s ředitelem domova Miroslavem Šteyerem byla jednoduchá, protože si navzájem vyšli vstříc.

Boromejky jsou rády, že domov někdo spravuje, protože samy by neměly na provoz domova lidi ani prostředky. Proto souhlasily s tím, že nájemné budou zpátky investovat do budovy. „Pro kongregaci je důležité, že domov pro seniory funguje a poskytuje služby potřebným lidem,“ řekla Právu Rybecká.

Šteyer boromejkám navrhl, aby nájemné vypočítaly podle vyhlášky. Roční nájemné za domov, v kterém našlo přístřeší 107 seniorů, tak činí 580 tisíc, tedy zhruba padesát tisíc korun měsíčně. „Ve smlouvě máme, že většina toho nájmu bude použita zpětně do údržby a do zachování majetku, aby jeho hodnota neklesala,“ uvedl Šteyer.

Podle něj se domluvili, že větší náklady ponese kongregace sester a provoz uhradí domov. „Např. budeme muset vyměnit střešní krytinu, to bude hradit majitel. Ale když budeme natírat zábradlí, tak to zaplatíme my,“ dodal. S jednáním je spokojen. „Sedli jsme si, obě strany otevřely karty a domluvili jsme se. To je přece normální,“ popisuje.

Provozují další dva seniorské domy

Boromejky na podzim získaly ještě další domov důchodců v Mnichově pod Pradědem. Tam teprve jednání začala.

Kongregace milosrdných sester sv. Karla Boromejského provozuje ve své režii další dva domy pro seniory. Už v 90. letech získala zpět Dům sv. Antonína v Moravských Budějovicích a v Praze Domov sv. Karla Boromejského, kde se specializují hlavně na dlouhodobě nemocné pacienty. V Praze se starají ještě o Nemocnici pod Petřínem.

Poslední domov důchodců získala českobratrská církev evangelická v Kostelci nad Černými lesy. Podle synodního seniora církve Joela Rumla se dohodli, že provoz domova pro 27 seniorů převezme diakonie. „Určitě se to ale nedotkne ani klientů, ani personálu,“ řekl Právu Ruml.

Reklama

Výběr článků

Načítám