Hlavní obsah

Poplatky jsou minulostí, nemocnice si ale automaty nechají

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Regulační poplatky ve zdravotnictví jsou od ledna, vyjma poplatku za pohotovost, minulostí. Už se žádné neplatí. Co ale s automaty na tyto poplatky, do kterých velké nemocnice investovaly milióny korun a v areálech jich mají desítky?

Článek

„Automaty si necháme. Některé přeměníme na 90korunový poplatek za pohotovost, jiné zakonzervujeme a dáme do skladu a také jednáme s výrobcem, zda by nešlo automaty předělat například na parkovací automaty,“ řekl Právu v pondělí ředitel pražské FN Motol Miloslav Ludvík. Stejně bude postupovat i Všeobecná fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí.

Software umožňuje jejich využití na pohotovostní 90korunový poplatek
mluvčí Nemocnice na Bulovce Martin Šalek

„Automaty si necháme a postupně je chceme přeměnit na některé jiné poplatky ve zdravotnictví, například za nadstandardní služby. Samozřejmě některé využijeme i na pohotovostní službu a možná i na parkování,“ sdělila Právu týž den Dana Jurásková, ředitelka uvedené nemocnice.

V pražské Nemocnici Na Bulovce mají 17 automatů na regulační poplatky a 11 měniček peněz. Všechny ale zůstanou zachovány a budou i nadále fungovat.

„Důvod je prostý. Software totiž umožňuje i přes zrušení 30korunových poplatků jejich využití na pohotovostní 90korunový poplatek, který se stále platí v celé nemocnici od 17 hod. večer do 7 hodin ráno a také o víkendech a svátcích,“ sdělil Právu Martin Šalek, mluvčí uvedené nemocnice.

Dodal, že Nemocnice Na Bulovce je rozlehlý areál a vedení nemocnice považuje za komfortnější pro pacienty, aby pohotovostní poplatek mohli platit v blízkosti ambulancí, kam se svými potížemi přijdou, než aby složitě hledali v rozlehlém areálu nějaké centrální místo k platbě pohotovostních poplatků.

Od Nového roku se ve zdravotnictví platí jen 90korunový poplatek za pohotovostní službu a pohotovostní zubní službu. Jiné poplatky se již nehradí, a to ani nemocniční poplatek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám