Hlavní obsah

Babiš: Chtěl jsem se vzdát poslaneckého křesla, ale zakázali mi to

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš (ANO) se chtěl vzdát poslaneckého křesla, aby se mohl věnovat jen práci ministra. Zakázal mu to ale poslanecký klub ANO. Babiš to v neděli prohlásil v České televizi v pořadu Otázky Václava Moravce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ve Sněmovně

Článek

„Vždy jsem deklaroval, že jsem výkonný manažer, že chci pracovat ve vládě. Nejsem vhodný na funkci poslance,“ uvedl šéf státní pokladny a dodal, že ve Sněmovně se zdlouhavě řeční a na to on není. Babiš prý trpí pocity „marnosti, deprese, někdy i zoufalství“.

Babiš uvedl, že zvažoval složení poslaneckého mandátu, ale poslanci z jeho hnutí mu v tom zabránili. „Můj poslanecký klub mi to zakázal. Řekli mi: Lidé vás zvolili, pane předsedo. Musel jsem se podvolit většině. Je to proti mé vůli,“ poznamenal ministr.

Babiš si postěžoval, že „nemůže sedět na tolika židlích“. „Finance jsou nejtěžší resort,“ prohlásil.

Podle Babiše by problém mohlo vyřešit uzákonění klouzavého mandátu, který by dovolal uvolnění z poslanecké funkce po dobu působení na ministerstvu. Babiš podotkl, že v minulosti se poslaneckého mandátu někteří ministři vzdali, ale ne vždy to bylo ku prospěchu. Připomněl expremiéra Topolánka, který „pak seděl v parlamentu na galerii“.

Reklama

Výběr článků

Načítám