Hlavní obsah

Digitální kukátka šmírují i sousedy

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

K bezpečnostním kamerám, jejichž oku na ulicích už nelze uniknout, se přidává další elektronický hlídač. Stále víc lidí si pořizuje digitální dveřní kukátka, pomocí kterých vidíme, kdo zrovna zvoní na náš zvonek. Tohle kukátko může navíc pomocí čidla fotit nebo zaznamenávat pohyb na domovní chodbě před vašimi dveřmi.

Foto: Policie ČR

Digitální kukátka však zákon o ochraně osobních údajů nezná, na rozdíl od kamer. Ilustrační foto.

Článek

Výrobci jej přirovnávají k telefonnímu záznamníku: Když jeho majitel není doma, může si po návratu přehrát, kdo ho navštívil. Lepší přístroje obsahují alarm, a dokonce GSM modul, takže majitel bytu může pozorovat cvrkot u svých dveří i z druhé strany zeměkoule.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zařízení má v první řadě chránit majitele před zloději či nežádoucími návštěvníky, doporučuje se především seniorům. Může ale také – i nechtěně – monitorovat pohyb sousedů.

Pozor na chodbu

Digitální kukátka však zákon o ochraně osobních údajů nezná. „Měli jsme na toto téma zatím dvě stížnosti, kde jsme odkazovali na občanský zákoník. Šlo o sousedské spory. Upozorňovali jsme, že veřejné prostranství by nemělo být nepřiměřeně zabíráno,“ řekla Právu mluvčí Úřadu na ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) Hana Štěpánková.

„Posuzujeme, že toto opatření se v první řadě vztahuje na zabezpečení majetku, právo chránit svůj majetek má každý. Pokud ale zachytí každého, kdo se pohybuje okolo vašeho bytu, pak je to problematické,“ uvedla Štěpánková.

Že by se na digitální dveřní kukátka měla vztahovat stejná legislativní úprava jako na bezpečnostní kamery, si myslí například poslanec ČSSD a právník Jeroným Tejc. „Je to obdobná situace jako s kamerami, je jedno, jak to zařízení vypadá. Slouží k monitorování prostoru, který je veřejný. Měla by se na to proto vztahovat stejná úprava,“ řekl Právu Tejc.

Podle něj je také důležité, kde je takové kukátko umístěné a kam je nasměrované. „Pokud monitoruje byt sousedovi, tak to asi není nic, co by mělo být vyjmuto z ochrany osobních údajů,“ dodal Tejc.

A podobný názor má i Tejcův protějšek, poslanec ODS Marek Benda. „Záleží na tom, co takové zařízení monitoruje. Jestli jen tvář přede dveřmi, pak bych řekl, že moje dveře jsou moje dveře. Ale jestli celou chodbu, pak je to složitější,“ řekl Právu Benda.

Pod zákonem jsou kamery i fotopasti

Na kamerový systém, který má sloužit především k bezpečnostním účelům, se vztahuje zákon o ochraně osobních údajů: nakládání se záznamem je specificky vymezené. K umístění bezpečnostní kamery do domu musí mít například majitel souhlas všech osob, které by mohly být zaznamenávány.

Úřad pro ochranu osobních údajů před dvěma lety vydal stanovisko i k fotopastem, které se používají zejména v lesích pro monitorování pohybu zvířat, mohou ale zachytit i člověka. Na fotopasti by se podle ÚOOÚ měla vztahovat stejná legislativní úprava.

I fotopasti, které se dnes prodávají i jako ochrana proti zlodějům (využívají je takto mj. chataři či lesníci), jsou podle ÚOOÚ kamerovým systémem.

„Ten, kdo se rozhodne provozovat takové zařízení, tedy musí respektovat základní principy ochrany soukromí a osobní údaje může zpracovávat jen za podmínek, které zákon stanoví, zejména všech povinností týkajících se zabezpečení uchovávaných informací,“ napsal úřad.

Anketa

Měl by používání digitálních dveřních kukátek regulovat zákon?
Ano, je to zásah do soukromí
5 %
Ne, majitel bytu má právo sledovat, co se u jeho dveří děje
95 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7031 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám