Hlavní obsah

Šéf Ústavu pro jazyk český: Za úroveň čtvrté cenové by se Zeman lidem omluvit měl

Právo, Jan Rovenský

Prezident České republiky Miloš Zeman by se měl omluvit za své vulgární projevy v pořadu Hovory z Lán pro Radiožurnál. Právu to řekl Šéf Ústavu pro jazyk České Akademie věd ČR Karel Oliva. Zeman se omluvit odmítá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Karel Oliva, ředitel Ústavu pro jazyk Český

Článek

Prezident Miloš Zeman použil ve veřejnoprávním rozhlase vulgarismy. Co o nich soudíte?

Řeknu-li to mírně, tak to bylo krajně nevhodné. Řeknu-li to otevřeně, tak to bylo katastrofální, protože šlo o prezidenta. Ve veřejných projevech kohokoli by se taková slova neměla objevovat. Prezident některé výrazy použil citačně − říkal, že hovno používá i Karel Schwarzenberg, a pak zmínil název Pussy Riot.

Mimochodem, slovo pussy sice v angličtině má jeden z významů, který mu přisoudil prezident (použil doslova výraz kunda), ale nemyslím si, že jde o tak silný vulgarismus jako v češtině. Pokud jde o citační kontext, tak je to na hranici, ale lze to jakýmsi způsobem omluvit.

A ten druhý kontext?  

V momentě, kdy prezident používá o členkách skupiny slovo kurva a kdy o vládě státu, kde je prezidentem, řekne, že něco zkurvila, tak to je opravdu na úrovni čtvrté cenové skupiny soukromého rozhovoru opilců po desátém pivě, nikoli věc veřejného projevu prezidenta.

Předseda vlády, ministr, předseda Sněmovny nebo Senátu, předseda Akademie věd, rektor a vlastně kdokoli ve veřejném projevu nemůže takto mluvit. K tomu, že to bylo katastrofální, přispívá nejen úřad, ale i kontext, protože to bylo vyřčeno v Hovorech z Lán, kde by způsob veřejné komunikace měl navazovat na Masaryka, Beneše a Havla. Místo toho se tam zatáhne kontext z pisoárů.

Nejsme pokrytečtí? Takové výrazy používá skoro každý. 

Řada lidí ano, ale já je nepoužívám, jak vám potvrdí moje okolí. To není pokrytectví. Ta slova známe aktivně i pasivně, jsou ve slovnících, jsou to dobrá česká slova. Styl češtiny bychom měli přizpůsobit situaci, ve které jsme. A v tomto případě nastal zásadní konflikt.

Uvědomte si, že čeština není jenom jedna a že existuje několik jazykových rejstříků. Jednu češtinu používáte při intimních chvílích s manželkou, jinou na nákupu, když mluvíte s prodavačkou. Možná by bylo pokrytectví mluvit spisovně ve čtvrté cenové skupině.

Schwarzenberg ale někdy používá veřejně vulgarismy, v tom má Zeman pravdu. 

Nemyslím si, že kdyby Karel Schwarzenberg mluvil v Hovorech z Lán, že by takové slovo použil. Latinské rčení praví, že co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi. Karel Schwarzenberg má přece jen lepší smysl pro to, kdy takové slovo použít.

Tím neříkám, že takové výrazy patří do diskurzu. I on by se bez takových výrazů měl obejít. Bylo ale několik situací, kdy to svým způsobem působilo dojmem šrapnelu ve Vraždě v salónním kupé (narážka na repliku „Hovno, Majere, hovno máš” ze hry Divadla Járy Cimrmana - pozn. red.).

Mohou prezidentovy výrazy mít dopad na společnost, nebo je to lichá úvaha?  

Dokážu si představit, že žáčci ve škole budou učitelce namítat, že to říká prezident, ale jinak je to lichá úvaha. Na druhou stranu to může být signál pro společnost, aby si uvědomila, kam už jsme klesli, a že by to nakonec mohlo působit pozitivně. Kdyby to prezident uvážil, tak by se měl omluvit veřejnosti za to, že to řekl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám