Hlavní obsah

Mašínovi nedostanou rodinný statek na Kolínsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší soud zamítl dovolání Zdeny Mašínové a nevydal jí rodinný statek v Lošanech na Kolínsku. Majetek zabavili komunisté, celý ho rodina zpátky nikdy nedostala, protože bratři Ctirad a Josef žili v zahraničí. Právě bez ostatních dědiců ale Mašínová nemůže o vydání majetku žádat, potvrdil Nejvyšší soud předchozí výroky. Mašínová se nyní chce obrátit na Ústavní soud, uvedl Radiožurnál.

Foto: Profimedia.cz

Zdena Mašínová

Článek

Josef a Ctirad Mašínovi vedli v 50. letech protikomunistickou odbojovou skupinu a probili se do západního Berlína. Ctirad již zemřel, Josef žije v USA a nechce prý mít s českou justicí nic společného. Českému rozhlasu sdělil, že považuje za absurdní, aby se osobně musel domáhat o návrat ukradeného majetku. Je podle něj ostuda, že případ není ani 25 let po pádu komunismu vyřešený.

"Celkem jsem předpokládala, že jde jen o prodlužování celého případu. Proto nemám velkou naději, ale nemohu se toho vzdát, protože je to pro nás z důvodu rodiny velmi důležité," řekla Mašínová Radiožurnálu. Statek nyní chátrá, Mašínová by ho prý ráda opravila.

Podá ústavní stížnost

Její advokát Milan Janoušek s rozsudkem nesouhlasí a obrátí se na Ústavní soud. "Ústavní stížnost jsme rozhodnuti s paní Mašínovou podat, protože by se opírala o článek 11 Listiny základních práv a svobod, kde se říká, že každý má právo vlastnit majetek. Vlastnické právo všech vlastníků má stejný zákonný obsah a ochranu a jediný se zaručuje," sdělil Radiožurnálu Janoušek.

Statek v Lošanech byl po zestátnění dílnou a ubytovnou, nyní je kvůli nejasnému vlastnictví prázdný. Zdena Mašínová, která vlastní menší část statku, se dům s pozemky snaží získat zpět od počátku 90. let.

Josef Mašín dosud žije v USA, Ctirad tam zemřel v srpnu 2011. Jejich skupina v roce 1953 zabila při útěku na Západ šest lidí z ozbrojených složek státu. Někteří lidé jim ale dodnes vyčítají, že postřelili hasiče a zastřelili ozbrojeného muže, který převážel peníze, a chloroformem omámeného příslušníka tehdejší policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám