Hlavní obsah

Zelení napínají, koalici v Praze ještě mohou zbourat

– Praha
Právo, Karolina Brožová

Hnutí ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) sice finišují v jednání o koalici v Praze, ale vyhráno ještě nemají. Strana zelených totiž bude schvalovat vznik koalice až 10. listopadu, tedy v den, kdy poprvé zasedne nově zvolené zastupitelstvo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zastupitel Prahy 3 Matěj Stropnický

Článek

V něm má plánovaná koalice jen těsnou většinu, 33 mandátů z 65, takže hlasy zelených nutně potřebuje. Opřít by se mohla už jen o hlasy čtyř spřízněných pirátů, kteří však zůstávají v opozici.

Hlasovat o koalici budou zelení na své krajské konferenci. „Teprve tam bude Strana zelených jednat a schvalovat koaliční smlouvu i jména radních a resorty. Je proto velmi nepravděpodobné, že by první zastupitelstvo mohlo novou radu města schválit už 10. listopadu,“ řekl Právu zastupitel a člen předsednictva zelených Matěj Stropnický.

Zelení mají v Praze asi 400 členů. Na konferenci budou rozhodovat jejich delegáti zvolení z městských částí – celkem asi 60 lidí. Ke schválení koalice je třeba nadpoloviční většina hlasů.

TOP 09 to zkusila

Pokud zelení koalici nepotopí, bude mít ANO nejen primátorku Adrianu Krnáčovou, ale i silnou pozici v radě. Podle středeční dílčí dohody v ní obsadí pět křesel, zatímco Trojkoalici (SZ, KDU-ČSL a STAN) a ČSSD připadne po třech postech.

„Jsme v procesu dokončení programového dokumentu. Připravujeme rozdělení kompetencí v radě, ale zatím žádné konkrétní návrhy nepadly,“ shrnula středeční koaliční debatu Krnáčová.

Ve středu ráno se kartami snažila na poslední chvíli zamíchat pražská TOP 09, která skončila ve volbách za ANO těsně druhá. Soc. demokratům nabídla post primátora, ČSSD to však obratem odmítla. „ANO je vítěz voleb, my jsme skončili na pásce pátí. Teď jednáme na půdorysu této koalice,“ řekl k tomu lídr ČSSD Miloslav Ludvík.

Vyjednávání prý komplikuje fakt, že ANO postrádá pořádný program. „Stále proto probíhají jednání o programu, který musí koalice doladit. Na jména radních dojde tak podle mého odhadu nejdříve až koncem příštího týdne,“ dodal zelený Stropnický.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám