Hlavní obsah

Kauza úniku Bémových odposlechů uvízla na mrtvém bodě, nedaří se prolomit šifry

Právo, Jakub Troníček

Před necelým rokem policie zatkla kvůli podezření z vynášení citlivých informací někdejšího důstojníka civilní tajné služby Jana Petržílka a zabavila mu mimo jiné množství počítačových nosičů. Obsah zajištěných dat ale dodnes podle všeho vyšetřovatelé neznají. Kauza tak už podle advokátů několik měsíců stojí na mrtvém bodě.

Foto: Archiv, Právo

Pavel Bém

Článek

Petržílek, který po odchodu z Bezpečnostní informační služby (BIS) začal pracovat na klíčovém postu hlavního analytika protikorupční policie, je až do vyřešení kauzy postaven mimo službu a pobírá polovinu platu. Obviněn je z vynesení dnes už proslulých odposlechů hovorů někdejšího pražského primátora Pavla Béma (ODS) a kontroverzního „politického podnikatele“ Romana Janouška.

Zabavené harddisky, cédéčka nebo flash paměti dostal ke zkoumání Kriminalistický ústav a podle Petržílkova obhájce Lukáše Trojana na to dostal lhůtu do konce ledna letošního roku. Výsledky ale ani po více než devíti měsících k dispozici nejsou. „Kriminalistický ústav zjevně není způsobilý zadaný znalecký posudek vypracovat,“ řekl Právu Trojan a dodal, že se kvůli tomu již obrátil na státní zastupitelství, aby zjednalo nápravu.

Experti z Kriminalistického ústavu přitom stojí před velmi těžkým úkolem, Petržílek měl totiž coby zkušený důstojník kontrarozvědky většinu svých dat důkladně zašifrovaných. A právě snaha o prolomení přístupových kódů může být za protahováním vyšetřování.

Utajované šetření, žádné komentáře

Žalobce Michal Muravský, který má případ na starosti, se k tomu odmítl jakkoli vyjádřit s tím, že vyšetřování je vedeno v utajovaném režimu. Kvůli Petržílkově kauze je každopádně rušno i kolem samotné tajné služby. Týdeník Euro totiž nedávno zveřejnil informace o nahrávce z interní porady, která má ředitele kontrarozvědky Jiřího Langa usvědčovat z neoprávněného zasahování do vyšetřování.

Šéf BIS už kvůli snaze najít autora tajné nahrávky přikázal svým podřízeným z ekonomického odboru služby absolvovat test na detektoru lži a minimálně jednoho z podezřívaných důstojníků nechal podle všeho sledovat. Právo už přitom informovalo, že v politickém zákulisí v poslední době sílí tlaky na Langův odchod z čela tajné služby, kterou vede už více než jedenáct let.

A informace o možných nestandardních zásazích do vyšetřování Petržílkovy kauzy spekulace o blížícím se odchodu Langa ještě přiživily. Děním kolem kontrarozvědky se bude zabývat i stálá sněmovní komise pro kontrolu BIS. Právu to potvrdil její člen za ČSSD Jeroným Tejc s tím, že na program by se Langovy aktivity i únik nahrávky mohly dostat už příští týden.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám