Hlavní obsah

V restituční kauze Czerninů hrozí promeškání lhůty

Právo, Jiří Hardoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozemkový úřad nebude zatím navrhovat obnovu řízení, v rámci něhož se v restituci vrátil majetek dědicům Josefiny Czerninové, rozené Schwarzenbergové. Vyplývá to ze sdělení Alžběty Králové z kanceláře ústředního ředitele Státního pozemkového úřadu, podle níž chce počkat na výsledek související trestní kauzy.

Foto: Rudolf Voleman , Právo

Zámek ve Velichově už byl převeden z vlastnictví kraje na Karla Eugena Czernina. Archivní snímek

Článek

Je ale otázka, zda úřad kvůli vyčkávací taktice v některých případech nepromešká zákonné lhůty a nepřijde tak o možnost dostat se zpět k vydanému majetku.

Vracení nemovitostí v červenci zpochybnila protikorupční policie, když obvinila dvě někdejší úřednice pražského magistrátu za to, že se v lednu 1999 podílely na údajně nezákonném vydání osvědčení o československém státním občanství Czerninové. Dokument je klíčový pro uplatňování restitučních nároků na majetek v hodnotě nejméně desítek miliónů korun. [celá zpráva]

Stát jej Czerninové zkonfiskoval na základě tzv. Benešových dekretů, když předtím žena získala německou státní příslušnost. Po vydání zmíněného osvědčení jej začal dědicům vracet.

Pozemkový úřad sice po obvinění dvojice žen pozastavil veškerá probíhající řízení, advokát Petr Haluza, který zastupuje Karla Eugena Czernina, ale v minulosti Právu řekl, že většina majetku z dědictví po Czerninové již byla v uplynulých letech vydána. Jde například o zámek Velichov na Karlovarsku a další budovy či pozemky ve stejné obci. Karlovarský kraj nemovitosti Karlu Eugenu Czerninovi předal v říjnu 2012.

Stát může zasáhnout do tří let od vydání 

Pozemkový úřad zvažoval, jak postupovat v již pravomocně uzavřených řízeních, nakonec se rozhodl počkat. „Do současné doby nebylo prokázáno, že důkazy v provedeném restitučním řízení, týkající se nároků majetku Czerninů, jsou nepravdivé. Proto Státní pozemkový úřad usoudil, že vyčká do pravomocného ukončení trestního řízení, neboť nelze předjímat, jak bude ve věci rozhodnuto,“ sdělila Právu Králová.

Může to mít ale háček. Jak totiž Právu již dříve řekl právník a odborník na restituce majetku šlechtických rodů Josef Benda, je na zpochybnění pravomocně uzavřených řízení omezený čas, a to do tří let od vydání. „Jediný prostředek, který můžete uplatnit v případě, že ten majetek je vydaný, je návrh na obnovu řízení, ale ten má svoje pravidla a svoje lhůty. A když uplyne doba tří let, tak už nemáte šanci vyvolat obnovu řízení,“ uvedl Benda.

To by znamenalo, že třeba v případě zmíněného zámku Velichov tato lhůta skončí v průběhu příštího roku. V jiných případech již lhůta zřejmě uplynula. Například ve Štěpánovicích na Českobudějovicku se podle Haluzy začalo s vydáváním nemovitostí přibližně před deseti lety a poslední byly předány asi před třemi lety.

Obviněná je úřednicí ministerstva vnitra

Policie viní obě někdejší magistrátní úřednice z maření úkonu veřejného činitele z nedbalosti, za což jim v případě pravomocného odsouzení hrozí až tříleté tresty vězení nebo zákazy činnosti. Ženy své obvinění napadly stížností, podle zjištění Práva ale neúspěšně.

„Státní zástupce v září zamítl stížnosti obou obviněných do usnesení o zahájení trestního stíhání jako nedůvodné,“ řekl Právu šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jan Lelek. Jak se navíc ukázalo, jedna z dvojice stíhaných žen v současnosti působí na ministerstvu vnitra.

Právu se nepodařilo ji kontaktovat. Podle mluvčího ministerstva Vladimíra Řepky úřednice o svém stíhání informovala nadřízeného. „Ten rozhodl, že počká na soudní rozhodnutí a v návaznosti na něj přijme další případné kroky,“ sdělil Právu Řepka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám