Hlavní obsah

Členové ODS poslechli výzvu a přisypávají na umoření dluhů

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Výzva předsedy ODS Petra Fialy, aby se všichni členové podíleli na splácení desetimiliónových dluhů, zřejmě padla na úrodnou půdu: na konto „Pro ODS, pro budoucnost“, které ODS ve čtvrtek založila, se už začaly peníze sypat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ODS Petr Fiala na mimořádném kongresu strany.

Článek

„Momentálně evidujeme přes sto osmdesát darovacích smluv,“ řekla ve čtvrtek Právu mluvčí ODS Jana Havelková. Na transparentním účtu se kvůli bankovním převodům částky objeví později, ve čtvrtek na něm byl dohledatelný pouze dar Fialy, který věnoval třicet tisíc.

A další jej následují. „Oblastní rada Praha-východ se rozhodla, že na konto věnuje sto tisíc korun,“ uvedl pro Právo místopředseda ODS Martin Kupka. „Zatím jsem poslal deset tisíc. Letos jsem ODS už dal padesát tisíc a nevylučuji, že budu pokračovat,“ řekl Právu místopředseda Martin Novotný.

Vondra: Nejsem boháč, ale také dám

Přispívají i poslanci. „Dnes v noci jsem poslala deset tisíc. Jsem ráda, že to pan předseda takhle vyvolal, a doufám, že se k tomu postaví i členská základna. Každá částka je dobrá,“ sdělila Právu Jana Černochová. „Určitě něco přispěju, zatím nedokážu říct, kolik to bude,“ připojil se Marek Benda.

Darovací smlouvu na 30 tisíc donesl do nového sídla ODS v Truhlářské ulici šéf pražské organizace Filip Humplík. „Bylo by neuctivé dát víc než předseda,“ řekl Humplík, který v minulosti patřil k nejštědřejším sponzorům – ODS věnoval několik miliónů. Včera tweetoval: „Díky ODS se vracím do mládí. Na vejšce jsem taky jako poslední platící doplácel U Rotundy pravidelně dvě krabičky cigaret. Ač nekuřák.“

Kandidátka na senátorku v obvodě Kladno Lenka Kohoutová se přispět chystá. „Dávám pravidelně každý měsíc peníze na charitu, rozdělím finance tak, abych přispěla i ODS. Částku si nechám pro sebe,“ řekla Právu.

Naopak Pavel Bém pro Právo uvedl: „V tuto chvíli přispívám na volební kampaň ODS, což považuji za prioritu. Dluhy obecně nemám rád, proto je nedělám. Tomuto příliš nerozumím, jak a proč vznikl, ale po volbách se s tím jistě seznámím.”

Senátoři váhají

Peníze ODS pošle i bývalý místopředseda a exministr obrany Alexandr Vondra. „Nejsem žádný boháč, ale pošlu přiměřenou částku, kterou si můžu dovolit. Je to velmi správná akce, každý člen by měl přispět svým dílem,“ uvedl pro Právo.

Co Fiala také napsal členům
„ODS se o své peníze dobře nestarala. Což nevylučuje, že někteří v ODS se o její peníze opravdu starali. Stranická kasa je ale prázdná a o našich dluzích si můžeme přečíst v každých novinách. Není to dobře. Od lednového kongresu jsme toho při obnově strany hodně dokázali. Máme co nabídnout, máme přesvědčivý program, kvalitní osobnosti, důležitá témata, dobrou představu, jak vést ČR, jsme nositeli síly a naděje. Jednu věc ale nemáme: své peníze v pořádku. A to nás sráží dolů a oslabuje naši důvěryhodnost. Děláme, co můžeme, abychom to napravili. Ale běžné kroky nestačí.“

Naopak váhavěji se ke sbírce na dluhy stavějí někteří senátoři. „Nevylučuju, že něco přispěju, ale já platil ODS ročně padesát tisíc korun, takže já mám předplaceno. Komunální volby si navíc financujeme ze svého,“ řekl Právu šéf senátorů ODS a teplický primátor Jaroslav Kubera.

Byl to přitom právě Kubera, který v den kongresu v rozhovoru pro DDTV prohlásil: „Členové ODS by se měli složit, každý tisícovkou, na dluhy své strany.“

Podobně mluví i senátor Přemysl Sobotka. „V této chvíli jsme ODS půjčili peníze na senátorskou kampaň. Vytváříme finanční prostředí k tomu, aby naši senátoři vůbec mohli za nás kandidovat. Co se týče té aktuální věci, budu o tom přemýšlet,“ řekl Právu.

Senátorka za Prahu 8 Daniela Filipiová straně pomoci z dluhů chce: „Ještě jsem nepřispěla, ale rozhodně přispěju.“

Fiala poslal členské základně dopis, který později zveřejnil. V něm mimo jiné přiznal, že „stranická kasa je prázdná“. ODS dluží 42 miliónů, z toho 6,5 miliónu státu na zdravotním a sociálním pojištění.

Členové ODS, podobně jako u jiných stran, do stranické pokladny přispívají běžně: kromě členských příspěvků mnoho z nich dává během roku straně peněžní dary, které jsou vidět ve výročních zprávách. Vysocí činovníci platí také mnohem vyšší členské příspěvky. Zatímco běžní členové platí tisícovku ročně, starostové menších městských částí platí čtyřikrát tolik. Poslanci, ministři a senátoři odevzdávají ročně členské příspěvky 36 tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám