Hlavní obsah

Janoušek se prý snažil dostat k zabaveným miliardám MUS

Právo, Jakub Troníček

Lobbista a „politický podnikatel“ Roman Janoušek se před dvěma lety podle zjištění Práva snažil dostat alespoň k části ze 14 miliard korun, které byly zabaveny ve Švýcarsku v souvislosti s tamním vyšetřováním kauzy divoké privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS).

Foto: Petr Horník, Právo

Roman Janoušek (vpravo) u Městského soudu v Praze.

Článek

Detektivové z protimafiánského útvaru (ÚOOZ) na Janouškovu aktivitu zaměřenou na miliardy pod Alpami přišli v rámci rozkrývání rozsáhlé klientelistické sítě kolem bývalé šéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové (dnes Nečasové).

Vyplývá to z rozsáhlého spisového materiálu k této kauze, se kterým se Právo mělo možnost seznámit.

Jakým způsobem se chtěl Janoušek k miliardám obstavených na švýcarských účtech někdejších manažerů mosteckých dolů dostat, není jasné.

Podle policie se v tom každopádně spoléhal na tehdejšího šéfa mocného Finančně-analytického útvaru ministerstva financí Milana Cícera, kterého kvůli chobotnici kolem Nagyové detektivové rovněž prověřovali.

Policie: Cícer kopal za Janouška

„Bylo zjištěno, že v současné době podezřelý Roman Janoušek za pomoci Milana Cícera a dalších osob se snaží získat zajištěné finanční prostředky, které zajistily orgány Švýcarské konfederace v kauze známé v České republice jako Mostecká uhelná,“ poznamenali k tomu do spisu v roce 2012 policisté z ÚOOZ.

Své zjištění operativci protimafiánské jednotky opírají např. o odposlechnutý telefonát Janouška neznámému muži spjatému s kauzou Mostecké uhelné, ve které se na „Cicerona“ odkazuje jako na toho, kdo v této věci z titulu své funkce na ministerstvu financí spolupracuje se švýcarskými orgány.

„Z hovoru je zřejmé, že ve skutečnosti však koná ve prospěch podezřelého Romana Janouška a dalších osob,“ konstatovala policie před dvěma lety.

Alespoň část z miliard zabavených ve Švýcarsku se Česká republika zatím snaží získat marně, tamní soud odkázal ministerstvo financí na civilní řízení.

Cícer na otázky Práva v souvislosti s údajnou aktivitou v tomto směru ve prospěch Janouška nereagoval, podnikatel s médii nekomunikuje dlouhodobě.

Už dříve každopádně Právo informovalo, že Cícer je kvůli možným úzkým vazbám na Janouška dlouhodobě prověřován a byl také mezi odposlouchávanými.

Krytí špinavých peněz na účtech?

Bez zajímavosti není v této souvislosti fakt, že např. v roce 2010 to byl právě Cícerem vedený Finančně-analytický útvar, který na podnět Komerční banky prověřoval desítky miliónů korun na Janouškově účtu, ale jakékoli podezření na nezákonné transakce odmítl a celou věc uložil k ledu.

Cícer na ministerstvu financí skončil letos po příchodu nového šéfa resortu Andreje Babiše (ANO). V současné době působí jako ředitel jihočeské pobočky Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Za krytí Janouška a jeho podezřelých finančních operací už je obviněn někdejší vlivný náměstek pražského vrchního státního zastupitelství Libor Grygárek, který měl podle policie zhruba ve stejné době zamést pod koberec podezření na praní špinavých peněz.

S tím přišly švýcarské orgány, které Janouškovi v letech 2008 a 2009 na tamních účtech zablokovaly zhruba dvě miliardy korun. Později případ odložily a peníze se Janouškovi vrátily.

Ovlivňovat měl i tendr na Temelín

Mostecké miliardy jsou každopádně podle záznamů detektivů jen jednou z položek na rozsáhlém seznamu Janouškových aktivit. Angažovat se měl např. i v obří zakázce na dostavbu jaderné elektrárny Temelín, u které se do jejího nedávného zrušení počítalo s rekordním rozpočtem až 300 miliard korun.

„Vyhodnocením odposlechů a záznamů telekomunikačního provozu bylo zjištěno, že se podezřelý Roman Janoušek snaží ovlivnit kontrakt na dostavbu jaderné elektrárny Temelín tím, že se snaží ovlivnit výběrové řízení tak, aby zakázku vyhrála dosud nezjištěná firma, o které je už předem rozhodnuto, že má výběrové řízení vyhrát,“ napsali k dění z první poloviny roku 2012 policisté.

Janoušek se totiž v březnu sešel ve své kanceláři v galerii Myšák s významným ruským manažerem pohybujícím se dlouhodobě v oblasti energetiky Vladimirem Jermakovem, který v Praze zastupuje ruský gigant Gazprom.

Samotnou schůzku se i přes rozsáhlé a dlouhodobé nasazení štěnic u Janouška v kanceláři zdokumentovat podle všeho nepodařilo. Že setkání proběhlo, nicméně policisté dokladují odposlechnutým lobbistovým telefonátem manželce z 12. března 2012, ve kterém si schůzku a její výsledky pochvaluje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám