Hlavní obsah

Podle Sobotky je ČR připravena na výpadky dodávek plynu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v pondělí v Bratislavě prohlásil, že je Česká republika připravena na případné výpadky dovozu ruského plynu. Ten proudí do Čech přes Ukrajinu a Slovensko.

Foto: Sergei Chuzavkov, ČTK/AP

Článek

"Když byly zastaveny z Ruska na Ukrajinu, tak to neznamená, že by měly být automaticky zasaženy dodávky, které jsou určeny pro země Evropské unie," prohlásil Sobotka  na Evropském jaderném fóru.

Gazprom v pondělí přerušil dodávky plynu na Ukrajinu poté, co Kyjev nezaplatil do stanoveného ultimáta dluh za odběr suroviny. Po krachu jednání ruská společnost požaduje, aby Kyjev platil příští dodávky dopředu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Gazprom ubezpečil, že dohodnuté objemy plynu potečou dál k evropským odběratelům přes Ukrajinu, která má podle něj za povinnost je nepřerušovat. Zároveň ale podle agentury AFP varoval Brusel, že komplikace nastat mohou. Dřívější spory mezi Ruskem a Ukrajinou před pěti a osmi lety přitom vedly k omezení dodávek na západ Evropy.

Česko je připraveno pomoci Slovensku 

Český premiér připomněl, že předsednictvo bezpečnostní rady státu se už v minulých týdnech zabývalo vyhodnocením rizik ohledně dodávek plynu. "Naše země je připravena (...) pro případ, že by (ruský) plyn, který je určen pro evropské odběratele začal během tranzitu přes Ukrajinu z nějakého důvod mizet, že by se nedostal na Slovensko a dále do České republiky," poznamenal Sobotka.

Připomněl, že v podzemních zásobnících má ČR zásoby plynu na zhruba tři měsíce a že je ČR napojena na alternativní trasy, kterými dokáže získat plyn.

Sobotka také uvedl, že ČR je v případě potřeby připravena pomoci Slovensku, které odebírá ruský plyn pouze tranzitem přes Ukrajinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám