Hlavní obsah

Advokáti z kauzy Nagyová přešli do útoku, spadeno mají na Ištvana

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zneužívání trestní politiky a aktivismus policie a státního zastupitelství na samé hraně zákona, to jsou údajně hlavní důvody, které přiměly sedm známých českých advokátů založit novou Unii obhájců ČR. Ta bude vystupovat proti chybám represivních orgánů, zejména státních zástupců.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ivo Ištvan

Článek

Podle informací Práva je na „černé listině“ advokátů zejména Vrchní státní zástupce v Olomouci Ivo Ištvan. Jeho lidé dozorují částečně propojené korupční případy pražských politiků, lobbistů, zpravodajců i justičních pracovníků, označované od loňského roku souhrnně jako „kauza Nagyová“.

A šest ze sedmi otců zakladatelů unie zastupuje právě obviněné či podezřelé v těchto kauzách. Někteří z nich si už v minulosti stěžovali na postup policie a žalobců vůči samotným obhájcům, kteří jsou například odposloucháváni.

Hlavní mluvčí unie Václav Vlk, který jako jediný ze zakladatelů nikoho z „kauzy Nagyová“ nezastupuje, Právu potvrdil informace, že se nový spolek na Ištvana zaměří. „Ano, i na tuto věc budeme poukazovat,“ uvedl Vlk s tím, že ovšem trestní oznámení na Ištvana advokáti podávat nehodlají.

„Takové ambice nemáme. Nebudeme na nikoho podávat trestní oznámení. Budeme shromažďovat a publikovat informace a naše odborná stanoviska, která budou mít takovou váhu, že doufám, že se jimi příslušné orgány budou samy zabývat,“ nastínil Vlk.

Prezident je Sokol 

Prezidentem Unie obhájců se stal advokát a bývalý ministr vnitra v české vládě z dob československé federace Tomáš Sokol. Kromě něj a Vlka tvoří sedmici zakladatelů advokáti Tomáš Gřivna, Lukáš Trojan, Marek Nespala, Filip Seifert a Petr Toman.

Všichni právníci v pondělí zdůraznili, že jim rozhodně nejde o lobbing v konkrétních kauzách, kterými se zabývají. Upozorňovat chtějí na všechny prohřešky žalobců, a to i v kauzách, které mají třeba jen regionální rozměr.

„Pomyslné vahadlo se naklonilo trvale a značně na stranu represivních složek, což je problém sám o sobě. Možná ale ještě horší je, že se tak děje za obdivu nemalé části veřejnosti, médií, a jak už to v takových případech bývá, i řady politiků,“ uvádí se v prohlášení zakládajících členů.

Státnímu zastupitelství chybí sebereflexe 

V materiálech, které včera právníci předali novinářům, jsou některé – vesměs mediálně dobře známé – kauzy zmíněny. Například loňské stíhání poslanců ODS Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksy, kteří byli podle názoru soudů od začátku kryti indemnitou. To podle právníků měli žalobci vědět, ještě než navrhli vzetí politiků do vazby, kteří tam pak strávili několik týdnů.

Advokáti uvádějí i případ bývalého ředitele Vězeňské služby Luďka Kuly, který byl podle Nejvyššího soudu nezákonně stíhán za nákup objektu ve Vidnavě, nebo nezákonné stíhání bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho.

Všechny tyto kauzy jsou podle zakladatelů dokladem sílící trestní represe, která stíhané trvale poznamená, ačkoli jsou nakonec svých obvinění třeba zproštěni.

Státnímu zastupitelství navíc prý chybí sebereflexe, když jednotliví žalobci nejsou za svá selhání postihováni.

„Jestliže v oblasti trestního práva současně sílí u orgánů činných v trestním řízení netolerance k chybám druhých a shovívavost k chybám vlastním, je třeba se ozvat,“ uvedl v pondělí prezident unie Sokol.

Hitparáda blbosti 

„Budeme zveřejňovat všechna usnesení, která považujeme za vadná, budeme mít určitou 'hitparádu blbosti', kde bude jasně řečeno, že konkrétní žalobce z toho a toho státního zastupitelství opravdu podle nás udělal tu a tu chybu a nebyl žádným způsobem potrestán,“ upřesnil mluvčí Vlk.

Přestože hlavní kritika míří do řad státních zástupců, vrchní státní zástupkyni v Praze Lenku Bradáčovou nechává v klidu. „Jde o spolek, tedy o soukromý subjekt. A my vznik a kroky soukromých subjektů nikdy nekomentujeme,“ řekla Právu Bradáčová.

Vyjádřit se nechtěl ani její olomoucký kolega Ištvan. „Nemám k tomu žádný komentář,“ řekl Právu pouze.

Unii naopak podpořil předseda České advokátní komory ČR Martin Vychopeň, který se ustavujícího vystoupení advokátů osobně zúčastnil.

Reklama

Související články

Ištvan dokončil obžalobu Jany Nagyové

Olomoucký vrchní žalobce Ivo Ištvan dokončil obžalobu někdejší šéfky kabinetu Petra Nečase Jany Nagyové, nyní Nečasové. Zatím ji ještě nepodal. Uvedla to ve...

Výběr článků

Načítám