Hlavní obsah

Nejvíce věcí zapomenou lidé v autobusech, našly se i sekačky nebo kočárky

Praha

Pražský dopravní podnik (DPP) každoročně eviduje přibližně dva a půl tisíce ztrát ve vozech MHD. Loňský rok se zařadil mezi ty s nejvyššími čísly. Ztracené předměty se dle statistik vrátí přibližně třetině cestujících. Kromě běžných cenných věcí lidé ztrácejí i nevšední kousky.

Ztráty a nálezy v MHDVideo: Novinky

 
Článek

V loňském roce se podle dopravního podniku ztratilo cestujícím celkem 2 511 věcí, z toho téměř tisícovka předmětů byla nalezena. Lidé ztrácejí nejvíce věcí v autobusech. Následují metro a tramvaj.

„Pokud cestující zjistí, že ztratil nějakou věc v MHD, je možné se obrátit na informační linku dopravního podniku. Zde mu naši pracovníci sdělí, kde si může ztracený nález vyzvednout,“ řekla mluvčí DPP Aneta Řehková.

Mezi předměty, které se během roku najdou, patří i spousta kuriozit. Lidé ztrácejí kromě batohů, mobilních telefonů či příručních tašek například i hudební nástroje, pracovní nářadí či dětské kočárek. Mezi nalezenými věcmi byla například také sekačka nebo čepice příslušníka městské policie. Často se také hledají zvířata, především psi.

Věci se ukládají tři roky

„Skladba ztracených věcí souvisí i s ročním obdobím. Například na konci školního roku nacházíme žákovské knížky nebo vysvědčení. V zimě je to pak nejčastěji zimní oblečení.“

Všechny nalezené věci se ukládají do kanceláře Ztrát a nálezů v ulici Karolíny Světlé v centru Prahy. Tam pobudou tři roky. Pokud si předměty nevyzvednou jejich původní majitelé, většinou se věci hromadně prodají nebo úplně zlikvidují.

Dopravní podnik také vyzývá veřejnost, že pokud oni sami najdou ztracenou věc přímo v MHD, je nejlepší ji odevzdat přímo řidiči tramvaje či autobusu, v případě metra dozorčímu stanice.

Reklama

Výběr článků

Načítám