Hlavní obsah

Sítě oněmí. Taková je daň za bombový poplach

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muži ve speciálních pětatřicetikilových oblecích podobných skafandru, „chytrý kufřík“, který oněmí mobilní sítě. Někdy i robot se schopností prozkoumat podezřelé balíčky. Řeč není o filmových seriálech, ale o situacích, kdy jsou kvůli nálezu podezřelých předmětů nuceni zasahovat policejní pyrotechnici. Takových situací bývá v Česku dvacítka ročně.

Foto: Policie ČR

Policejní pyrotechnik. Ilustrační foto

Článek

Stačí připomenout letošní březnový pokus o vyloupení banky na pražském Václavském náměstí, kdy pachatel nechal po neúspěšném pokusu o loupež na místě v koženém kufříku funkční výbušninu. [celá zpráva]

Kdyby ji mohl na dálku mobilem odpálit, ohrozil by stovky lidí. Pyrotechnici odvezli výbušninu na okraj Prahy, kde její část odpálili, zbytek nástražného zařízení poslali do laboratoří na prozkoumání.

Policie uzavřela část centra Prahy kvůli lupiči, který hrozil bombou v kufruVideo: Novinky

Jen za druhé pololetí loňského roku policejní pyrotechnici vyrušili sítě jedenáctkrát.

Vyplývá to ze statistiky, kterou v uplynulých dnech dostali na stůl členové sněmovní komise pro kontrolu odposlechů a rušení provozu elektronických komunikací.

„Nastupujeme v situacích, kdy dojde k nálezu podezřelého předmětu, který v sobě může obsahovat nástražný výbušný systém. K rušení provozu elektronických komunikací však přistupujeme pouze v případech bezprostředního ohrožení života nebo zdraví osob anebo bezprostředně hrozící škody velkého rozsahu na majetku, a to v nezbytné míře a po nezbytnou dobu,“ řekl Právu ředitel policejní pyrotechnické služby Michal Dlouhý.

Podle něj rušení sítí trvá několik desítek minut, přičemž se týká metrů, maximálně desítek metrů kolem nálezu podezřelého předmětu.

„Zvažují se samozřejmě všechna rizika,“ podotkl Dlouhý s tím, že policie má přesně definováno, co je podezřelý předmět. Pokud by totiž pyrotechnici vyjížděli na každé zavolání o uložení bomby, patrně by potřebovali mnohonásobně víc lidí i prostředků. Podobných případů, jako byl ten letošní na Václavském náměstí, bývá podle Dlouhého několik do roka.

Nic se nedá podcenit

Dlouhý vyvrací mýty, že v místech, kde jeho lidé zasahují, se shodou náhod může nacházet člověk, který si potřebuje zavolat třeba lékařskou pomoc a prostě se nedovolá.

„Tak to nefunguje, tam, kde naším zařízením rušíme telekomunikační provoz, už žádní lidé nejsou, protože byli evakuováni, případně jejich evakuace probíhá,“ uvedl šéf pyrotechniků.

Prvotně totiž na volání o uložení „bomby“ vyjíždějí policisté ze základních útvarů, teprve po zjištění, že je na udaném místě nalezen nástražný výbušný systém, případně podezřelý předmět, začíná akce pro Pyrotechnickou službu Policie ČR.

Nikdo totiž nemůže dopředu s jistotou vyloučit, že podezřelý předmět neskrývá výbušninu, která může být odpálena na dálku.

Nejdelší výpadek? Padesát minut

„Souběžně s kolegy vyjíždíme ihned po přijetí oznámení v případech, že jde o významné objekty, či je k tomu jiný zvláštní důvod,“ uvedl šéf policejních pyrotechniků.

Za loňské druhé pololetí ve dvou případech narazili pyrotechnici na atrapu nástražného výbušného předmětu, v devíti případech šlo o podezřelé předměty. Třeba v prostorách banky, na dálnici D1, ale také ve škole.

Nejdéle v těchto případech oněměly elektronické komunikace na padesát minut. A to při nálezu atrapy nástražného systému v září v Novém Jičíně a při listopadovém nálezu podezřelého předmětu v Brně. Naštěstí to byly plané poplachy, ale podcenit se podle policistů nedají.

Před rušením sítí přitom policie vždy musí informovat územně příslušné operační a informační středisko Integrovaného záchranného systému a Český telekomunikační úřad. Tak to nařizuje zákon o policii.

„S potěšením kvituji, že počet případů je více méně stabilní. Naštěstí ve všech případech, jak vyplývá ze statistiky, se ukázalo, že šlo o plané poplachy, což podle mě svědčí o tom, že Česká republika je bezpečná země,“ řekl Právu šéf sněmovní komise Daniel Korte (TOP 09).

Informacemi policejních pyrotechniků se budou poslanci zabývat při jednání komise v druhé polovině května, na které je pozván ředitel Dlouhý.

Reklama

Výběr článků

Načítám