Hlavní obsah

Babiš je úplně mimo, chceme překlad do češtiny, útočila TOP 09 na vicepremiéra

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zprávu vlády o stavu nezaměstnanosti ve středu pravicová opozice podrobila drtivé kritice. Debata se postupem času zvrtla v osobní invektivy a osočování, kde šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek konstatoval, že ministr financí Andrej Babiš (ANO) je „úplně mimo”. Kalouskův kolega Daniel Korte požádal, aby Babiš mluvil česky nebo aby jeho vystoupení byla překládána.

Babiš je úplně mimo, chceme překlad do češtiny, útočila TOP 09 na vicepremiéra

 
Článek

Babiš se rozhodl zareagovat na vystoupení šéfa ODS Petra Fialy, který vládu kritizoval za personální změny na ministerstvech, kde podle něj došlo k propuštění 500 úředníků, aby jich 700 mohlo být přijato.

„Každý mluví o zaměstnanosti. Nevím, kolik z vás zaměstnává lidi. Já teda celkem dost,” řekl Babiš a hovořil o „matrixu”, který údajně panoval na ministerstvu financí pod Kalouskovým vedením. Kritizoval například někdejší zrušenou zakázku na likvidaci ekologických škod za desítky miliard, absenci zdanění hazardu či nedokončenou dopravní infrastrukturu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„To, že jste úplně mimo, jste mohl říci za podstatně kratší dobu, než jste tomu věnoval,” odmítl Kalousek ministrovo vystoupení a následně Babiše obvinil, že „lže, jako když tiskne”.

„Já nejsem politik, já jsem tady za občany,” dodal v následném vystoupení Babiš, který se rozhořčil, že za 24 let stále nemáme ani „podělané dálnice”. „Hnutí ANO bylo úspěšné, protože vy jste to vedli do bankrotu,” odmítl výtky. Opozice následně Babišovi vmetla, že se nemůže zbavit nálepky politika, když byl jednou občany zvolen.

„Co byste dělali, kdyby nebylo Babiše?” dotázal se opozice, která podle něj razí jediný program, kterým je „antibabiš”.

Překlad Babišovy hatmatilky

Daniel Korte (TOP 09) následně na základě zákona o jednacím řádu požádal, aby Babišova vystoupení byla tlumočena do češtiny, neboť ta je jednacím jazykem komory. Korte označil Babišova vystoupení za „hatmatilku”.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec Daniel Korte (TOP 09)

Předsedající jeho požadavek odmítl s tím, že Babiš mluví česky. I další poslanci poukázali, že jejich čeština není s ohledem na užívání nářečí zcela ideální, a zajímali se proto, zda i jejich vystoupení by neměla být tlumočena.

V 11 hodin byl bod přerušen, aniž by se poslanci dobrali k nějakému usnesení či závěru.

Reklama

Výběr článků

Načítám