Hlavní obsah

Naši svobodu neohrožuje Brusel, ale slabá Evropa. Liška zahájil volební kampaň zelených

– Praha
Novinky, Václav Lang

Strana zelených zahájila v úterý svou kampaň pro volby do Evropského parlamentu. Předseda strany Ondřej Liška se ve svém projevu ostře vymezil proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a zdůraznil, že v Evropské unii půjde také o to, postavit se jeho režimu, který se snaží postupně Evropu rozdrolit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ondřej Liška (SZ)

Článek

„Naši svobodu neohrožuje Brusel, ale naopak ji ohrožuje slabá Evropa, o kterou usiluje putinovské Rusko,“ prohlásil Liška. „Nesmíme nečinně přihlížet, jak historii píšou tanky a generálové. Proto říkáme Česko dopředu,“ použil předseda a zároveň lídr strany heslo zelených pro nadcházející volby.

Evropští poslanci se budou volit 23. a 24. května. Jen den poté se začne na Ukrajině volit nový prezident, zdůraznil Liška, podle kterého je „budoucnost hranice Ukrajiny a konfliktu, který kolem ní roste, s námi spojen pupeční šňůrou“.

Je proto podle něj důležité, aby se Evropa dostala do středu zájmu České republiky a aby evropské země bojovaly za silnou Evropu a předešly tak Putinovým snahám o její oslabení. „Chceme prosadit sebevědomou Evropu, která se nenechá vydírat diktátory, ropou ani plynem,“ uvedl a pohrozil: „Jde o osud Česka a o osud samotné Evropy.“

Odstartovali v bývalé Kolbence

Zelení si pro zahájení kampaně vybrali symbolicky budovu bývalé Kolbenovy továrny v pražském Karlíně. Liška uvedl, že ještě když se v ní počátkem minulého století vyráběly motory, patřila Česká republika ke světové špičce. „Nyní tento prostor, stejně jako Česká republika, hledá cestu, kam se posunout dál,“ prohlásil.

Zkritizoval, že se v České republice hledí na evropské volby s cynismem, z Evropské unie se stal „fackovací panák“, kterému všichni spílají. Vina podle něj padá na etablované politické strany, které do Evropského parlamentu posílaly vysloužilé politiky, jichž se chtěly zbavit, nebo profesionální lobbisty. „Evropská politika se scvrkla na pomazánkové máslo a žárovky,“ prohlásil Liška.

Jmenoval také čtyři hlavní priority zelených ve volbách do Evropského parlamentu: šance na práci pro každého, zdravější životní prostředí, energetická modernizace a sebevědomá role Evropy.

Reklama

Výběr článků

Načítám