Hlavní obsah

Rusové necvičí, jsou připraveni k boji, řekl v Praze šéf NATO

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

NATO v případě další ruské invaze nepočítá s vlastní vojenskou akcí na Ukrajině, jeho prioritou je obrana členských zemí, odpověděl ve čtvrtek na otázku Práva šéf Aliance Anders Fogh Rasmussen. Současně potvrdil, že podél ukrajinských hranic je shromážděno 40 tisíc ruských vojáků. „Necvičí, ale jsou připraveni k boji,“ uvedl. Rasmussen vyzval Moskvu, aby své vojáky z východních hranic s Ukrajinou okamžitě stáhla, aby se snížilo napětí v regionu. Ruské operace označil za nezákonnou agresi.

Foto: Petr Horník, Právo

Generální tajemník NATO Fogh Rasmussen na čtvrteční tiskové konferenci v Praze

Článek

„Nemluvíme o vojenské možnosti. Myslím, že je důležité uvést, že je jasný rozdíl mezi tím, být členem NATO, nebo jím nebýt,“ uvedl Rasmussen. „Aliance je zaměřena na vojenskou obranu spojenců. Pokud jde o Ukrajinu, věříme, že cestou vpřed je politické a diplomatické řešení,“ prohlásil.

„Nepochybuji, že pokud by Rusko dál intervenovalo do Ukrajiny, znamenalo by to pro něj hlubokou politickou a ekonomickou mezinárodní izolaci,“ zdůraznil. Doplnil, že NATO se rozhodlo posílit vojenskou spolupráci a partnerství s Ukrajinou v rámci společné komise, a to ve sférách reformy obrany a účasti na aliančních cvičeních.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Myslí-li Rusko dialog vážně, prvním krokem je stažení vojsk
Anders Fogh Rasmussen,generální tajemník NATO

„Z Prahy mám pro Rusko toto poselství: Máte na výběr. Přestat vinit jiné z vlastních činů, shromažďovat vojska, eskalovat krizi, a začít se zapojovat do skutečného dialogu. Myslí-li Rusko dialog vážně, prvním krokem by mělo být stažení vojsk,“ prohlásil Rasmussen.

Nebezpečný pokus obrátit čas

Připomněl, že podél ukrajinských hranic je shromážděno 40 tisíc ruských vojáků. „Necvičí, ale jsou připraveni k boji. Viděli jsme družicové snímky den po dni,“ řekl šéf NATO.

„Poprvé od doby, kdy země jako Česká republika získaly svobodu a skončila studená válka, vidíme, že se jeden stát pokouší zmocnit části území jiného pod pohrůžkou použití síly. Je to nebezpečný pokus obrátit čas nazpět s použitím metod a rétoriky minulosti, kterou jsme se tak usilovně snažili překonat,“ prohlásil Rasmussen.

Za pouhou propagandu označil ruská obvinění, že ukrajinské úřady utlačují rusky mluvící obyvatele, a také obviňování Aliance ze studenoválečnické mentality. Podle Rasmussena etnické napětí naopak podněcuje Moskva.

„Využívá svou vojenskou sílu k diktátu, aby se Ukrajina stala federálním neutrálním státem. Takové rozhodnutí může učinit jen Ukrajina jako suverénní stát,“ zdůraznil šéf Aliance. V reakci na ruský postup NATO podle Rasmussena podniká legitimní kroky k posílení své obrany, a při přípravě zářijového summitu ve Walesu musí mít na zřeteli  posílení vojenských kapacit a zlepšení výcviku.

Na východ možná půjdou jednotky USA

Příští úterý má vrchní velitel NATO a amerických sil v Evropě generál Philip Breedlove předložit plán posílení východních členů, kteří se cítí ohroženi. Ve středu v Paříži nevyloučil, že na území těchto států budou rozmístěny americké jednotky.

Aliance už posílila hlídkování vzdušného prostoru tří pobaltských republik s využitím kapacit větších zemí, a vyslala letadla s radary včasné výstrahy AWACS, jež jsou společným majetkem spojenců, nad Polsko a Rumunsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám