Hlavní obsah

Sobotka je proti zásahu NATO na Ukrajině, bez ohledu na kroky Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka je proti tomu, aby Severoatlantická aliance (NATO) poslala své vojáky na Ukrajinu v případě další agrese Ruska. Podle českého premiéra, který se ve čtvrtek setká s šéfem NATO Andersem Fogh Rasmussenem, by měly alianční síly zasahovat pouze na území členských států.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

"Já si nemyslím, že by NATO mělo vysílat své jednotky na Ukrajinu. NATO by mělo vojensky reagovat pouze v situaci, že by byl napaden některý ze členských států NATO, popřípadě na základě rozhodnutí bezpečnostní rady Organizace spojených národů," uvedl Sobotka.

"Já pevně věřím, že nebude pokračovat agrese na dalších územích Ukrajiny, že se ukrajinské vládě podaří udržet územní celistvost země," řekl. Případný ozbrojený střet mezi Ruskem a Ukrajinou nemůže podle jeho názoru řešit NATO.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zeman by proti agresi zasáhl

Zcela opačný názor zastává prezident Miloš Zeman, který v případě dalších vojenských akcí Ruska na Ukrajině nabádá NATO k zásahu.

Zeman svůj názor prezentoval v neděli v pořadu Hovory z Lán a podle svých slov ho předestře i při setkání s Rasmussenem. [celá zpráva]

„Protože si myslím, že něco jiného je obsazení Krymu, který nikdy k Ukrajině nepatřil (...), a něco úplně jiného je vpád na území suverénního státu," uvedl ve středu.

Rasmussen bude ve čtvrtek s českými představiteli jednat nejen o situaci na Ukrajině, ale též o českém zapojení do zahraničních misí.

U mise OSN v Africe záleží na poslání i délce

Premiér se vyjádřil i k možnosti vyslání českých vojáků do mise OSN ve Středoafrické republice, o to požádal Českou republiku generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Podle Sobotky by záleželo na cíli operace a její délce.

"To, co pro nás je také důležité, abychom věděli, do jaké situace tam naši vojáci přijdou, jaký je cíl této vojenské operace, v jakém časovém horizontu může být tento cíl dosažen, aby to byla mise, která bude mít nějaký zřetelný počátek, ale také nějaký zřetelný konec," uvedl Sobotka.

Ministerský předseda očekává, že šéf obrany Martin Stropnický (ANO) bude žádost konzultovat s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD). "Předpokládám, že následně budou ministři obrany a zahraničí informovat vládu o tom, jestli jsme připraveni, jaké máme kapacity, jak jsme na tom z hlediska rozpočtu ministerstva obrany a zda jsme schopni vyhovět požadavku Organizace spojených národů," řekl. [celá zpráva]

Armáda deklarovala, že je schopna poskytnout až 250 vojáků. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám