Hlavní obsah

Jurečka drmolí, Chládek kazí češtinu, Babiš - škoda mluvit. Lektorka má žně

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden drmolí, druhý nedodržuje gramatiku a třetí občas nepostaví správně ani větu. Řeč není o žácích na základní škole, ale o členech vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL), Marcelu Chládkovi (ČSSD) a Andreji Babišovi (ANO). Šéf financí se snaží do češtiny ponořit už rok. Teď ho chtějí následovat i jeho kolegové z vlády.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Svou špatnou češtinu Babiš nedává za vinu ani tak svému slovenskému původu, ale své povaze.

„Mám trauma mluvit hlavně do televize, neboť jsem introvert a vím, že mluvím blbě,“ přiznal na setkání s voliči v Liberci. Na lekce češtiny má však málo času. Jak řekl včera Právu, od května by to chtěl změnit a začít navštěvovat svou lektorku Janu Postlerovou pravidelně.

Těžko soudit, zda tím ve vládě odstartovala soutěž o nejlepšího řečníka, o lekce češtiny však vzrostl zájem. „K paní Postlerové se už přihlásili i ministři Chládek a Jurečka,“ prozradil Babiš.

Šéf školství cvičí říkanky

K pilování jazyka přiměl ministra školství postesk Postlerové, že místo výrazu bychom používá slovo bysme.

„Když je člověk ministr školství, neměl by iritovat učitele češtiny. Tak jsem si řekl, že ji poprosím o spolupráci. Na začátku si, chudák, myslela, že si ji beru na kobereček,“ vyložil v pondělí Právu Chládek. S lektorkou se bude scházet jednou za deset dnů.

Lekce správné výslovnosti má v plánu i ministr zemědělství Jurečka. Kvůli čerstvému čtvrtému přírůstku do rodiny je však musí ještě na čas odložit. „Mám jisté limity v rétorice, protože se mi občas stává, že když začnu rychle mluvit, tak drmolím,“ přiznal Právu Jurečka.

„Všichni se snaží. Například s panem Chládkem vytváříme svalovou paměť, aby správně vyslovoval samohlásky. Máme na to říkanky, máme na to dechová cvičení,“ sdělila Právu.

Na spolupráci s politiky si ale dabérka a učitelka fonetiky nemůže stěžovat, ačkoli jako matka známé herečky Simony Postlerové je zvyklá spíše na řečnické profesionály.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám