Hlavní obsah

Poslanci vyjasnili poplatky za obnovitelné zdroje, hrozila ztráta 30 miliard

Poslanci ve středu odpoledne odsouhlasili několik novel. Upřesnili například energetický zákon, v němž se pokusili vyjasnit účtování poplatků za obnovitelné zdroje. Sněmovna podpořila rovněž novelu zákona o pobytu cizinců a nové podoby se dočkal rovněž senátní návrh zákona o ochraně ovzduší.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš (vlevo) a premiér Bohuslav Sobotka.

Článek

Novela energetického zákona ujasňuje povinnost účtovat poplatky za obnovitelné zdroje energií. Obchodníci s elektřinou, kteří by od svých zákazníků poplatky nevybírali, by podle vlády získali konkurenční výhodu snížením konečné ceny elektřiny.

Pokud by poplatky nebyly účtovány vůbec, mohlo by to podle ministerstva znamenat finanční deficit operátora trhu až 30 miliard korun. To by prý následně vedlo k jeho platební neschopnosti a pravděpodobnému zhroucení trhu s elektřinou a plynem v zemi.

Poslanci se v závěrečném čtení přeli o pozměňovací návrhy, které se někteří pokoušeli do normy včlenit, aniž by je načetli ve druhém čtení, které je k tomu určeno. Zmatky se snažil mírnit ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD), který avizoval, že resort připraví rozsáhlou novelu, v níž připomínky zohlední.

K novele o pobytu cizinců se minulý týden strhla ve druhém čtení rozsáhlá debata o xenofobii, kterou vyprovokoval šéf hnutí Úsvit Tomio Okamura. Zákon samotný řeší zjednodušení podmínek pro cizince, kteří v ČR pracují. Místo zelené karty mají dostat kartu zaměstnaneckou. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám